♥ citromos krémhez:
1 nagyobb citrom finomra reszelt héja
20 dkg tejföl
kb. 1/2 dl citromlé
3-4 dkg porcukor vagy ízlés szerint
3 dl tejszín
2 teáskanál (bourbon)vaníliás cukor
2 csomag habfixáló (kb. 5 dl folyadék fixálásához)
♥ Poharas változathoz (4 adag):
6-8 db babapiskóta
étcsokoládé lapocskák vagy reszelék vagy forgács
a karamellizált tésztalapokhoz (6 adag):
♥ Süteményes változathoz:
25 dkg vajas-leveles tészta (mirelit is használható)
porcukor
5-7 dkg 75% kakaótartalmú étcsokoládé
A krémhez a citromhéjat, citromlevet, tejfölt összekeverjük, ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
A tejszínt felverjük a vaníliás cukorral és a habfixálókkal, majd az egészet összeforgatjuk.
♥ POHARAS VERZIÓ: 4 pohárba rétegezzük a babapiskótát kisebb darabokra tördeljük, a pohár aljába szórunk egy keveset belőle, erre egy réteg krém kerül, majd újabb adag piskóta és végül a maradék krémmel zárjuk le. Hűtőben pihentetjük legalább 3-4 órán keresztül, tálalás előtt a tetejére csokoládé forgácsot vagy csokoládé reszeléket szórunk, illetve csokilapokat tördelünk rá.
♥ SÜTEMÉNY:
A bonyolultabb változat kissé munkaigényesebb, de továbbra is egyszerűen elkészíthető. A karamellizált tésztalapokhoz a mirelit tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk előbb felengedni, a frisset azonnal használhatjuk. Alaposan porcukrozott felületre helyezzük a tésztát, a tetejét is megszórjuk porcukorral, majd óvatosan nyújtani kezdjük. Fontos, hogy mindig csak kicsit nyújtsunk rajta. Nyújtás közben többször porcukrozzuk a tészta tetejét és a nyújtófelületet is, ne engedjük leragadni. Amikor kb. 2 mm-es vékonyságúra nyújtottuk, félbehajtjuk a lapot, majd ismét nyújtani kezdjük. Ahogy újra elérjük a kb. 2 mm-es vastagságot, az előző hajtásra merőlegesen ismét félbehajtjuk és tovább nyújtjuk a tésztát. Amikor a lap ismét kb. 2 mm-es vékonyságú lesz, feldaraboljuk úgy, hogy 12 egyforma téglalapot kapjunk (kb. 6x11 cm).
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a darabokat. 190 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben, 10-15 perc alatt karamellizáljuk a tésztalapokat, ha sütés közben púposodni kezdenének, villával meg lehet szurkálni egy kicsit a tetejüket. A sütés végeztével azonnal rácsra szedjük a lapokat úgy, hogy az addig a sütőlapon lévő oldaluk kerüljön felülre.
Amíg a lapok sülnek, a csokoládét darabokra törjük és gőz felett, vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Egy sütőpapírra kenjük egyenletesen olyan formában, hogy dermedés után 6, a tésztákhoz illeszkedő darabot tudjunk vágni belőle. Hűtőszekrénybe téve dermesztjük.
A krémet az előzőekben leírtak szerint készítjük el. Csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük, majd rétegezzük. A karamellizált lapot tányérra helyezzük, erre nyomunk egy adag krémet a habzsákból. Csokilapot teszünk rá, majd újabb réteg krém következik, végül egy porcukorral meghintett karamell lappal zárjuk a desszertet.
Tészta: A tojássárgáját, porcukrot, és a vizet habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztben elkevert sütőport, és a tojás keményre vert habját Krém: A porcukrot,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA krémhez a mogyorót egy tepsibe szórjuk és 180 fokos sütőben, időnként átkeverve megpirítjuk. 120 g cukrot karamellizálunk és ráöntjük a mogyoróra. Hagyjuk kihűlni, majd kisebb da...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a sütőport. Jól összekeverjük, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy a massza sűrű legyen. És m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lapok elkészítése: keverjük össze a tojást a cukorral és egy csipet sóval, addig kavarjuk, míg a cukor elolvad, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat, az ecetben felfuttatott szóda...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű