♥ TÉSZTA:
550 g liszt
2 tojás
2 tojássárgája
25 g friss élesztő (fél csomag) vagy 1 csomag (7 g) szárított
200 ml langyos tej
50 g cukor
1 csipet só
60 g olvasztott vaj
♥ TÖLTELÉK:
150 g darált dió
100 g porcukor
100 g olvasztott vaj
♥ LEÖNTÉS:
240 ml tejszín
70 g cukor
1. Futtasd fel a 2,5 dkg élesztőt fél dl (50ml) langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel.
2. Keverd össze az 550 g lisztet, a 2 tojást és 2 extra tojássárgáját a felfuttatott élesztővel, a maradék 150 ml tejjel, a cukorral, sóval és 60 g olvasztott vajjal egy nagy tálban.
3. Dagaszd a tésztát legalább 10 percig, amíg egészen sima nem lesz. Puha, lágy tésztát kell kapnod, amiből könnyű egy nagy gombócot formázni és nem ragad a tálhoz.
4. Tedd enyhén lisztezett edénybe, szórj egy kis lisztet a tetejére és hagyd letakarva 1 órát kelni.
5. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készítsd el a diós tölteléket. Ehhez egyszerűen keverd össze a 100 g porcukrot a 150 g darált dióval. A vajat még ne add hozzá!
6. Nyújtsd ki a tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkán vagy munkapulton, kb. fél - egy cm vastagra.
7. Locsold meg a kinyújtott tésztát a töltelékhez való 100 g olvasztott vajjal, és szórd rá a diós-cukros keveréket. Nagyjából egyenletesen oszlasd el.
8. Tekerd fel a tésztát, mint egy piskótatekercset, és vágd föl kb. 3 cm-es karikákra. kb. 16-18 db jöjjön ki belőle.
9. Enyhén vajazz ki egy 25x35 cm-es tepsit, és helyezd bele a tekercseket, ne túl szorosan (rengeteget fognak még nőni). Ez a méret tökéletes 16 db darázsfészekhez.
10. Takard le, és hagyd még 25 percig kelni, ilyenkor is sokat emelkedik.
11. Süsd 20 percig az előmelegített sütőben, nem lefedve.
12. Keverd össze a tejes "fürdőhöz" való 240 ml tejet és 70 g cukrot egy bögrében, és öntsd a félig kész darázsfészkekre.
13. Süsd még 5 percig, miután a cukros tejjel meglocsoltad.
14. Vedd ki a sütőből, és hagyd 15 percig pihenni, letakarva.
A leveles tésztát kinyújtjuk, és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. Ha van, a rolóformát olajozzuk meg kicsit, és tekerjük fel úgy, hogy a tészta fedje egymást spirális alakban....
Elkészítési idő: 40-50 perc Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyabb t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesHozzávalók 40 darabra A gombóc tésztához 1.6 kg burgonya (főtt, áttört) 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 600 g búzaliszt (BL55) só A töltelékhez 40 szem szilva (magozot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tortaformát kivajazzuk. 4 dl tejet felforralunk. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük az egy csomag étkezési zselatint. Utána a felforralt tejet hozzáöntjük a zselatinhoz. Ezt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű