30 dkg méz
1/2 kg dió
1 ek cukor
Készítsd elő a hozzávalókat, mézet, cukrot diót, vágd a diót darabokra, vagy törd össze a nyújtófával. A mézet tedd fel lassú tűzön főni, egészen forrásig, közben fakanállal kavargasd.
Amikor a méz elkezd habosodni, vedd le a tűzről, hagyd lehűlni, majd ismételten tedd a tűzre. Ezt a műveletet ismételd meg háromszor, hogy a méz jól be tudjon sűrűsödni. Végül add hozzá a cukrot. Megint tedd a mézet a tűzre, tedd bele a diót és keverd megállás nélkül. Amikor (kb. 3-4 perc múlva) a dió elkezdi változtatni a színét, vedd le a tűzről .
1 ív sütőpapírt vékonyan kenj le olajjal, majd a felére simítsd rá a mézes masszát, majd az üresen maradt másik felét hajtsd rá.
Nyújtófával egyengetsd el és nyújtsd ki kb.1 cm vastagra, Kihűlés után vágd fel tetszés szerinti formára. Felmelegített olajos kést használj.
Grúz édesség, hagyományosan Újévre készítik.
♥ A dió mellé (vagy helyette) használhatunk más csonthéjas gyümölcsöt is (mogyoró, mandula)
♥ aszalt gyümölcsöket vagy mazsolát is tehetünk hozzá
A töltelékkel kezdünk: a tejhez hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot és a lisztet. Ezt felfőzzük, és forrástól számított 2-3 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 Egy tálba daraboljt 4 dkg vajat, hagyd szobahőmérsékleten. 2. Moss meg 2 almát, vágd ketté, csumázd ki és nagyon vékonyan szeleteld fel. 3. 2 ek. cukrot és egy 1/2 citrom levét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát dagasztunk, kb 30-40 percet kelesztjük. Ezután hosszú kígyót formázunk belőle, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A dar...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesHa van időnk, áztassuk be a mandulát hideg vízbe legalább 6 órára, majd szűrjük le. Az áztatás felszabadítja a mandulában lévő enzimgátlókat, így könnyebb megemészteni. Ha nincs id...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes