♥ TÉSZTA:
1 cs. leveles tészta
tojás a kenéshez
♥ TOJÁS HAB:
3 db tojásfehérje
2 cs.vaníliás cukor
csipet só
20 dkg porcukor
A leveles tésztát 2 mm vastagra kinyújtjuk, 2 cm széles csíkokra vágjuk és a formára csavarjuk úgy, hogy a csíkok szélei fedjék egymást.
Úgy helyezzük a tepsibe, hogy a tésztavégek alulra kerüljenek. Tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük. Még melegen óvatosan
kihúzzuk a formákat. Tenyerünkkel átfogjuk a tekercset, a másik kezünkkel a formát gyengén megcsavarjuk és a tésztából kihúzzuk.
Ha kihűltek a tekercsek, megtöltjük édes vagy sós töltelékkel.
Töltelék lehet:
♥ édes : tejszínhab, gyümölccsel dúsított puding, mazsolával elkevert vanília krém,
♥ sós: sajtos besamel, sonkás töltelék stb. A tekercs végeit reszelt sajtba is márthatjuk.
♥ Forrázott tojáshabtöltelék:
1 tojásfehérjéhez 6-8 dkg cukrot veszünk, vaníliával ízesítjük. A cukorból kb. fél dl vízzel szirupot főzünk, egészen addig, amíg ha egy villát belemartunk és ráfújunk, gömböcskék keletkeznek. (Ez a próbája a sűrű cukorszirupnak.)
Közben a tojásfehérjét keményre felverjük, és a kész szirupot vékony sugárban a habhoz – amit közben még kavarunk – csurgatjuk. Ezután még addig verjük, amíg olyan kemény lesz, hogy a habverőn megáll a hab. Nyomózsákba töltve megtöltjuk a tekercseket.
♥ A formákat kézzel mosogatjuk el és szárazra törüljük.
A lisztet elkeverjük a vajjal és a tejföllel, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a zsírt, a porcukrot, a sütőport, valamint a citrom levét és reszelt héját. Fél cm vékonyra kinyújtj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, belereszeljük a sajtot, sózzuk. A tejben foldjuk a szódabikarbónát, hozzáöntjük a liszthez. Összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, megkenjük tojáss...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A rizst feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, majd hozzáadjuk a vajat és a sót. Megvárjuk, amíg felszívja a vizet a rizs. ◾️Hozzáadjuk a tejet és puhára főzzük benne a r...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálba összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű