1/2 kg sárgarépa
1/2 kg fehérrépa
1/4 kg sárga(zöld) paprika
1/4 kg piros paprika
1-2 db erős paprika
1/2 kisebb karfiol
20 dkg zeller
10 dkg karalábé
2 paradicsom
1 fej fokhagyma
1 nagy fej hagyma
1/4 képoszta v. kelkáposzta
1 csomag petrezselyem zöldje
pár szál zeller zöld
jódozatlan só kilonként 20 dkg
Az edényt, amiben a Vegetát készítem, előre lemérem és feljegyzem a súlyát.
A hozzávalókat megtisztítom, felaprítom, külön-külön tálakban helyezem el őket. Ezután húsdarálón ledarálok (késes aprítóban is meg lehet oldani) minden hozzávalót egy nagy tálba, amit előzőleg lemértem. Amikor minden le van darálva, megmérem a masszát, a súlyából pedig levonom az edény súlyát.
Az így kapott súlyhoz arányosan adagolom a sót, minden kg-hoz 20 dkg-t. Alaposan elkeverem, majd üvegekbe töltöm és lezárom. Semmit nem kell vele csinálni, mehet a polcra.
Mindenki a saját ízlése szerint adagolhatja a hozzávalókat, semmi kötöttség nincs.
A só kicsit soknak tűnik, de az tartósítja, így szükséges.
Az ételek ízesítésénél viszont figyelembe kell venni a készítmény sótartalmát.
A lilahagymát és fokhagymátapróra felkockázzuk, majd olivaolajon lassú tűzön lefedve puhítjuk. Ezalatt hozzáadjuk a paradicsomot, kakukkfüvet és a babérlevelet és egy kis kocka gyö...
Elkészítési idő: 2 óraA paprikákat robotgéppel apróra vágom, majd az olajon a fűszerekkel együtt készre főzöm. Tartósítószer nélkül kisebb üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem kehülésig.
Elkészítési idő: 2 óraA pác hozzávalóit egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük és beletesszük a húst. A húst legalább egy éjszakán át pácoljuk. A hús a pácban a hűtőszekrényben akár több napot is kibír,...
Elkészítési idő: