1/2 kg sárgarépa
1/2 kg fehérrépa
1/4 kg sárga(zöld) paprika
1/4 kg piros paprika
1-2 db erős paprika
1/2 kisebb karfiol
20 dkg zeller
10 dkg karalábé
2 paradicsom
1 fej fokhagyma
1 nagy fej hagyma
1/4 képoszta v. kelkáposzta
1 csomag petrezselyem zöldje
pár szál zeller zöld
jódozatlan só kilonként 20 dkg
Az edényt, amiben a Vegetát készítem, előre lemérem és feljegyzem a súlyát.
A hozzávalókat megtisztítom, felaprítom, külön-külön tálakban helyezem el őket. Ezután húsdarálón ledarálok (késes aprítóban is meg lehet oldani) minden hozzávalót egy nagy tálba, amit előzőleg lemértem. Amikor minden le van darálva, megmérem a masszát, a súlyából pedig levonom az edény súlyát.
Az így kapott súlyhoz arányosan adagolom a sót, minden kg-hoz 20 dkg-t. Alaposan elkeverem, majd üvegekbe töltöm és lezárom. Semmit nem kell vele csinálni, mehet a polcra.
Mindenki a saját ízlése szerint adagolhatja a hozzávalókat, semmi kötöttség nincs.
A só kicsit soknak tűnik, de az tartósítja, így szükséges.
Az ételek ízesítésénél viszont figyelembe kell venni a készítmény sótartalmát.
A fűszereket összekeverem és felhasználásig jól záródó fűszertartóba teszem.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA ketchupot, az almaecetet, a Worcestershire szószt és a vajat folyamatos kevergetés mellet melegítjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a sót és a csiliport, majs kb. 10-15 percig össze...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz arányok tisztított zöldségekre vonatkoznak. Aprítógépben a hozzávalókat megtisztítva, felkockázva nagyon gyorsan elkészíthetjük. Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEzzel a fűszer keverékkel bekenem a darabokra vágott csirkemellet A csirkemelleket legalább 1 órát pácolom a joghurt vagy íróval elkevert tojás keverékében. Ezután lecsepegtetem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű