♥ TÉSZTA:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír (vagy szobahőmérsékletű vaj)
10 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
néhány evőkanál tejföl
♥ KRÉM:
4 evőkanál liszt
4 dl tej
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
+ a tetejére 1 evőkanál porcukor
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt/vajat, hozzáadjuk a tojást, majd annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se).
2. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es lapokra. Egy tepsi hátulját lekenjük pici vajjal, meghintjük liszttel, és a lapokat ezen tepsi hátulján egyenként megsütjük 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 perc alatt (a tészta világos maradjon - amikor a szélei picikét kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből még akkor is, ha még puhának érezzük a tésztát).
3. A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
4. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, akkor összekeverjük a vajas krémmel.
5. Az egyik tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik fele, melyre ráhelyezzük a harmadik lapot.
6. Éjszakára betesszük a hűtőbe letakarva, másnap reggel kivesszük, hagyjuk jó fél óráig állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy jól át tudjanak puhulni a lapok, majd meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
2 egész tojást elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál cukorral, felöntjük 2 dl egy darabka vaníliával felfőzött tejjel, és állandó keverés mellett gyenge t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa conti...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáld át, morzsold össze a vajjal. Add hozzá a tojást, a cukrot és a sót, majd jól gyúrd össze. Sima, könnyen formázható tésztát kell kapnod. Tekerd fóliába, és tedd a...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű