1 doboz csirkeszàrny (vagy egyéb erre szànt hus, esetleg zúza vagy màj is) lehet egész csirke is !
3 répa
1 fehér répa
1 hagyma
3 - 4 gerezd fokhagyma
1 kis szelet zeller
1 kis szelet karalàbé
1 paradicsom
½ paprika
½ babér-levél
1 kàvéskanàlnyi bors(egész)
1 csirkeleves kocka (elhagyható)
só( izlés szerint)
kelkàposztalevél
Hideg vizben kell feltenni, ha a leves az érdekes…
Bele minden hozzàvalót alaposan megtisztítva. Utólag sózzuk, mikor már a leveskocka feloldódott, hogy ne legyen elsózva, de elfelejteni se jó a sózàst, mert teljesen izetlen lesz a leves.
Egeszen kis lángra kell tenni, nehogy felforrjon, mert akkor zavaros lesz a leves. Elég sokaig fö, mivel csak lassan szabad fözni, éppen hogy gyöngyözzön……
Mikor megfött a hùs, szedjük ki a egy külön tàlba, kicsontozzuk, félre, ha rizses hùst készitünk belőle…. Ha nem, akkor vissza fog kerülni a levesbe, ha minden kesz.
Vegyük ki azokat a zöldségeket, amiket valaki megeszik. (Ha rizses hùs is lesz, tegyünk félre 1-2 sárgarépát és fehéret a már félre tett hùshoz.)
Ha ezekkkel elkészültünk, szürjük le a levest.
Ebbe a leszűrt levesbe fözhetünk, májgaluskàt, grizgaluskát….
A tésztat külön vizben szoktam fözni, mert a tésztalé nem feltétlenül jó a levesbe !
1., Zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, csíkokra felvágjuk 2. Nagyobb lábosban felmelegítjük az olivaolajat és rádobjuk a zöldségeket. Pár percig pirítjuk őket, majd fe...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1: A tisztított kukoricát kevés vízben kb. 20 perc alatt megpároljuk. Közben a tisztított pórét apróra vágjuk. Keveset félretehetünk belőle a díszítéshez. 2: A megpuhult, kissé le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEltávolítjuk a kelkáposzta külső leveleit. Megmossuk, negyedeljük, torzsáját és a vastagabb ereit kivágjuk, majd vékony szeletekre szeljük. Beletesszük egy nagy lábas forrásban lé...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA vajon az előre megpucolt, feldarabolt csirkeszárnyakat megpároljuk. A vöröshagymát hozzáreszeljük. 10 perc után hozzáadjuk a kockára darabolt zöldségeket. Tovább pároljuk kb. 10...
Elkészítési idő: 80 per Nehézség: Könnyű