1 doboz csirkeszárny (lehet egész csirke is !)
vagy 60 dkg szép marha hús
3 répa
1 hagyma
3 - 4 gerezd fokhagyma
1 kis szelet zeller
1 kis szelet karalábé
1 paradicsom
1 húsos piros paprika
1 babér-levél (laurier)
1 kávéskanálnyi bors (egész) amit jó teatojásba tenni
1 csirkeleves kocka vagy VEGETA
só ( izlés szerint)
szemes bors
20 dkg kelkáposzta
Tegyél egy fazékba minden hozzávalót (megtisztítva és felvágva) majd öntsd fel vízzel. Hideg vizet adj hozzá ha a levesen van a hangsúly, de ha a hús a fontos, akkor jó meleg vizet. Akkor sózd, mikor már a leveskocka feloldódott, hogy ne sózd el a levest véletlenül sem. Egészen kis lángon főzd, nehogy felforrjon, mert ha felforr, zavaros lesz a leves. (Elég sokaig fő, mivel csak lassan szabad főzni, éppen hogy gyöngyözzön.) Ha elkészült a leves, a megfőtt húst, szedd ki külön tálba, csontozd ki, tedd félre. Vedd ki azokat a zöldségeket is, amiket megesztek, majd szűrd le a levest.
Ebbe a leszűrt levesbe főzhetsz májgaluskát, grízgaluskát.
Ha tésztát szeretnél bele, azt külön főzd meg sós vízben.
A félretett zöldségeket és húst visszateheted a levesbe, vagy tálaláskor tetszés szerint adagolhatod mindeki tányérjára, ki hogy szereti.
MÁJGALUSKA
25-30 dkg csirke máj
1 tojás
petrezselyem felaprítva
törött bors
só
(egész kis fokhagyma-port is szoktam újabban beletenni)
prézli (chapelure)
A májrol szedd le az ereket és egyéb nem szűkséges sallangokat.
Egyenként meg kell nézni minden darab májat, nehogy epe maradjon rajta. (megkeseriti teljesen az ételt, ha benne marad ) Mixerben daráld le, vagy kapard el egyenként a májakat. Elég nagy edénybe tedd, hogy beleférjen a többi hozzávaló is.Ha felaprítottad, tegyél bele minden hozzávalót (petrezselyem, bors, só, tojás) és jól keverd össze. Tegyél hozzá prézlit, de ne túl sokat. Olyan legyen az állaga, mint egy lágy galuska tésztának. Elöször mindenből inkább kevesebbet tegyél, utólag még mindenböl tehetsz hozzá. Ha elkészültél, hűtőben pihentesd 1/2 órát….
Az idő leteltével tegyél ki egy lábasba a levesből, és kezdd melegíteni. Mikor a leves már elég forró ( de még nem forr!), kezdheted szaggatni a galuskákat 2 kiskanállal. (Egyikkel kiszeded, másikkal kisegíted a kanálból) Csak kicsi galuskákat szaggass,mert úgyis jól megnőnek mire megfőnek. Ez maximum 1/2 óra.
Ügyelni kell arra, hogy a leves most se forrjon, mert ha zubogva forr, zavaros lesz.
GRÍZGALUSKA
1-2 kis kocka vaj (kb 5 dkg)
gríz szükség szerint
só ízlés szerint
1 tojás
A vajat olvaszd fel, de ne legyen forró. A felolvasztott langyos vajba üsd bele a tojást és tegyél bele minden hozzávalót. A gríz adagolásánál legyél óvatos, csak kis mennyiségekkel dolgozz! Addig tegyél bele, amíg elérsz egy lágy enyhén folyó galuska tésztához hasonló állagot. Hagyd pihenni minimum 1/2 órát, ezalatt a gríz megszívja magát és megdagad. Kóstold meg, legyen elég sós, különben ízetlen lesz a galuskád…Forró levesbe kell szaggatni úgy, mint a májgaluskát. A leves itt sem forrhat! Lassan főzd. Nagyon sok levest felszív, lehet hogy pótolni kell majd tálalás előtt.
CÉRNAMETÉLT Ne a levesben főzd !
Tegyél fel külön lábasban vizet, sózd meg ízlésed szerint, de, ne legyen túl sós. Ha forr, szórd bele a tésztát, kavard meg, nehogy összeragadjon. Ha a tészta szálak már nem merevek, mikor kiszeded a vízből, kezdheted megkóstolni, hogy tudd eléggé megfőtt-e már.
Ha megfőtt, akkor szűrőkanálba öntsd az egészet, és még a szűrőkanálban HIDEG vízzel azonnal öblitsed le, akkor nem lesz ragacsos. Mindig annyit csinálj, amennyi elfogy.
Lehetőleg kuktában készítem el ezt a levest. A hagymát kevés zsiradékon megpirítom, megszórom pirospaprikával, majd a kockára vágott húst a csonttal együtt, a babot és a zöldsége...
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 óra Nehézség: KönnyűA húst megmnossuk, felkockázzuk, vöröshagymát finomra vágjuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Előkészítjük a káposztát és a burgonyát is (káposztát cikkekre, burgonyát...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes1. A felolvasztott vajból liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük alaplével vagy csontlével. Habver...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű