menu

Családireceptkönyv.hu

Húsleves májgombóccal Ildinek


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 doboz csirkeszárny (lehet egész csirke is !)
vagy 60 dkg szép marha hús
3 répa
1 hagyma
3 - 4 gerezd fokhagyma
1 kis szelet zeller
1 kis szelet karalábé
1 paradicsom
1 húsos piros paprika
1 babér-levél (laurier)
1 kávéskanálnyi bors (egész) amit jó teatojásba tenni
1 csirkeleves kocka vagy VEGETA
só ( izlés szerint)
szemes bors
20 dkg kelkáposzta

Elkészítés:


Tegyél egy fazékba minden hozzávalót (megtisztítva és felvágva) majd öntsd fel vízzel. Hideg vizet adj hozzá ha a levesen van a hangsúly, de ha a hús a fontos, akkor jó meleg vizet. Akkor sózd, mikor már a leveskocka feloldódott, hogy ne sózd el a levest véletlenül sem. Egészen kis lángon főzd, nehogy felforrjon, mert ha felforr, zavaros lesz a leves. (Elég sokaig fő, mivel csak lassan szabad főzni, éppen hogy gyöngyözzön.) Ha elkészült a leves, a megfőtt húst, szedd ki külön tálba, csontozd ki, tedd félre. Vedd ki azokat a zöldségeket is, amiket megesztek, majd szűrd le a levest.
Ebbe a leszűrt levesbe főzhetsz májgaluskát, grízgaluskát.
Ha tésztát szeretnél bele, azt külön főzd meg sós vízben.
A félretett zöldségeket és húst visszateheted a levesbe, vagy tálaláskor tetszés szerint adagolhatod mindeki tányérjára, ki hogy szereti.

MÁJGALUSKA
25-30 dkg csirke máj
1 tojás
petrezselyem felaprítva
törött bors

(egész kis fokhagyma-port is szoktam újabban beletenni)
prézli (chapelure)

A májrol szedd le az ereket és egyéb nem szűkséges sallangokat.
Egyenként meg kell nézni minden darab májat, nehogy epe maradjon rajta. (megkeseriti teljesen az ételt, ha benne marad ) Mixerben daráld le, vagy kapard el egyenként a májakat. Elég nagy edénybe tedd, hogy beleférjen a többi hozzávaló is.Ha felaprítottad, tegyél bele minden hozzávalót (petrezselyem, bors, só, tojás) és jól keverd össze. Tegyél hozzá prézlit, de ne túl sokat. Olyan legyen az állaga, mint egy lágy galuska tésztának. Elöször mindenből inkább kevesebbet tegyél, utólag még mindenböl tehetsz hozzá. Ha elkészültél, hűtőben pihentesd 1/2 órát….
Az idő leteltével tegyél ki egy lábasba a levesből, és kezdd melegíteni. Mikor a leves már elég forró ( de még nem forr!), kezdheted szaggatni a galuskákat 2 kiskanállal. (Egyikkel kiszeded, másikkal kisegíted a kanálból) Csak kicsi galuskákat szaggass,mert úgyis jól megnőnek mire megfőnek. Ez maximum 1/2 óra.
Ügyelni kell arra, hogy a leves most se forrjon, mert ha zubogva forr, zavaros lesz.

Trükkök, tippek, praktikák:


GRÍZGALUSKA
1-2 kis kocka vaj (kb 5 dkg)
gríz szükség szerint
só ízlés szerint
1 tojás
A vajat olvaszd fel, de ne legyen forró. A felolvasztott langyos vajba üsd bele a tojást és tegyél bele minden hozzávalót. A gríz adagolásánál legyél óvatos, csak kis mennyiségekkel dolgozz! Addig tegyél bele, amíg elérsz egy lágy enyhén folyó galuska tésztához hasonló állagot. Hagyd pihenni minimum 1/2 órát, ezalatt a gríz megszívja magát és megdagad. Kóstold meg, legyen elég sós, különben ízetlen lesz a galuskád…Forró levesbe kell szaggatni úgy, mint a májgaluskát. A leves itt sem forrhat! Lassan főzd. Nagyon sok levest felszív, lehet hogy pótolni kell majd tálalás előtt.

CÉRNAMETÉLT Ne a levesben főzd !
Tegyél fel külön lábasban vizet, sózd meg ízlésed szerint, de, ne legyen túl sós. Ha forr, szórd bele a tésztát, kavard meg, nehogy összeragadjon. Ha a tészta szálak már nem merevek, mikor kiszeded a vízből, kezdheted megkóstolni, hogy tudd eléggé megfőtt-e már.
Ha megfőtt, akkor szűrőkanálba öntsd az egészet, és még a szűrőkanálban HIDEG vízzel azonnal öblitsed le, akkor nem lesz ragacsos. Mindig annyit csinálj, amennyi elfogy.


Húsleves májgombóccal Ildinek

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Szabina
Zöldborsókrémleves
Zöldborsókrémleves

A zöldborsót kibontjuk a hüvelyéből Ha mirelit zöldborsót használunk, ezt az időt megspórolhatjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk. A vajat felmelegítjük, és alacsony hő fölött üve...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Jókai bableves
Jókai bableves

A babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel (teatojásban) beletesszük a szemes bo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sertés raguleves
Sertés raguleves

A sertéscombot feldaraboltam, kevés olajon apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem. Rátettem a húst, húsleveskockát, fokhagymát reszelve, sót, ételízesítőt. Fedő alatt félkészre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Gombaleves
Gombaleves

A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával. A szeletekre vágott gombát rátesszük. Sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk, kakukkfűvel is megsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk