♥ TÉSZTA
10 dkg liszt
7 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
8 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 csapott kávéskanál sütőpor
csipet só
♥ DÍSZÍTÉS:
1 kisebb tojásfehérje
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
15-20 dkg porcukor
piros ételfesték (por vagy gél)
Önállóan is nagyon finom keksz, de a közelgő Valentin nap alkalmából díszíthetjük, így ajándéknak is kiváló lehet.
A keksz hozzávalóit összegyúrjuk, és enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges mintájú kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe rakosgatjuk. 200 fokra melegített sütőben 6-8 perc alatt megsütjük. Azonnal fogyasztható, ropogós kekszet kapunk.
Az írókához keményre verjük a tojásfehérjét, és hozzáadjuk a keményítőt, A habot folyamatosan tovább verve annyi porcukrot szórunk bele - fokozatosan adagolva -, hogy szilárd krémet kapjunk. Akkor jó, ha már nem vagy csak nagyon lassan folyik le a habverőről a hab.
Az így kapott írókát kétfelé osztjuk. Az egyik rész fehér marad, a többit minimális mennyiségű ételfestékkel rózsaszínre festjük. Egy-egy kávéskanálnyit mindkettőből zacskóba töltünk, aminek a végén apró lyukat vágunk. A piros írókához a rózsaszín habból veszünk ki teáskanálnyit, és sötétebbre színezzük. Ezt is zacskóba töltjük.
A maradék fehér és rózsaszín habot 1-2 kávéskanálnyi vízzel hígítjuk, ez lesz a terülőmáz.
A kekszeken körben kontúrvonalat húzunk az írókával, és kitöltjük a megfelelő színű terülőmázzal Nem várjuk meg, hogy megszáradjon, hanem azonnal megrajzoljuk rá a mintákat. Így a színes íróka egybemosódik a terülőmázzal, száradás után teljesen sima felületet adva. A teljes száradás ideje 6-8 óra.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe. 2 A diót, a mandulát és a mogyorót durvára őröljük, majd a cukrozott narancshéjat egészen apró darabkákr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűNejprve si připravíme to, co dáme do marokánek. Kandované ovoce nakrájíme nadrobno, ořechy rozdrtíme dle potřeby a stejně tak mandle. V kastrolku smícháme smetanu s cukrem, moukou...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta elkészítése: A diót őröld le finomra, keverj bele egy pici mézeskalács fűszerkeveréket, egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát. A tojásokat válaszd szét. A fehérjét ver...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A kekszet a cukorral, a kakaóporral, a tejjel, a rum aromával és a vaníliás cukorral összegyúrjuk. Félretesszük amíg a krémet elkészítjük. A vajat a cukorral, a kókus...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű