♥ TÉSZTA
10 dkg liszt
7 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
8 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 csapott kávéskanál sütőpor
csipet só
♥ DÍSZÍTÉS:
1 kisebb tojásfehérje
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
15-20 dkg porcukor
piros ételfesték (por vagy gél)
Önállóan is nagyon finom keksz, de a közelgő Valentin nap alkalmából díszíthetjük, így ajándéknak is kiváló lehet.
A keksz hozzávalóit összegyúrjuk, és enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges mintájú kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe rakosgatjuk. 200 fokra melegített sütőben 6-8 perc alatt megsütjük. Azonnal fogyasztható, ropogós kekszet kapunk.
Az írókához keményre verjük a tojásfehérjét, és hozzáadjuk a keményítőt, A habot folyamatosan tovább verve annyi porcukrot szórunk bele - fokozatosan adagolva -, hogy szilárd krémet kapjunk. Akkor jó, ha már nem vagy csak nagyon lassan folyik le a habverőről a hab.
Az így kapott írókát kétfelé osztjuk. Az egyik rész fehér marad, a többit minimális mennyiségű ételfestékkel rózsaszínre festjük. Egy-egy kávéskanálnyit mindkettőből zacskóba töltünk, aminek a végén apró lyukat vágunk. A piros írókához a rózsaszín habból veszünk ki teáskanálnyit, és sötétebbre színezzük. Ezt is zacskóba töltjük.
A maradék fehér és rózsaszín habot 1-2 kávéskanálnyi vízzel hígítjuk, ez lesz a terülőmáz.
A kekszeken körben kontúrvonalat húzunk az írókával, és kitöltjük a megfelelő színű terülőmázzal Nem várjuk meg, hogy megszáradjon, hanem azonnal megrajzoljuk rá a mintákat. Így a színes íróka egybemosódik a terülőmázzal, száradás után teljesen sima felületet adva. A teljes száradás ideje 6-8 óra.
Pentru blat, albusurile se mixeaza spuma tare, impreuna cu sarea. 2. Se adauga zaharul si se reia mixarea, pana cand se revine la consistenta tare. 3. Se adauga faina cernuta si...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTegyük egy keverőtálba a lisztet, tojást, vaníliás cukrot és a sót. Robotgép segítségével kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és végül az olvasztott vajat....
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókkal semmi teendő – egyedül a vajat szoktam apróra vágni hozzá. Mindent belerakok a robotgépbe, és összekeverem. Ha összeállt a tészta, már nyújthatjuk is. A sütőt 17...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lapok hozzávalóit gőz fölött felmelegítjük és 50 dkg liszttel tésztát gyúrunk belőle. 4 lapba sütjük. A krém hozzávalóit habosra keverjük és a lapok közé töltjük. A tetejé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű