♥ TÉSZTA:
25 dkg aszalt datolya
2,5 dl víz
1 tk szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 bögre cukor
1 tk só
2 tk vaníliás cukor
3 db tojás
1, 5 bögre liszt
2 tk sütőpor
♥ ÖNTET:
1/2 bögre barna cukor
6 dkg vaj
3 dl tejszín
Magozd ki a datolyát, és gyűjtsd egy edénybe, töltsd fel vízzel, hogy ellepje, majd forrald 1 percig, ezután adj hozzá szódabikarbónát
és habverővel kevergesd. 15 perc után vedd le a tűzről. Botmixerrel aprítsd fel, hagyd lehűlni. (40°-ra)
A felkockázott vajat a cukorral, sóval, vanília kikapart belsejével kavard addig, míg egynemű elegyet kapsz.
Ezután folyamatosan keverve egyenként adagold bele a tojásokat, majd a datolya pürét. Add hozzá a száraz anyagokat és keverd habosra.
Zsírozz ki egy kerek tortaformát,(23 cm) és béleld ki az alját előzőleg levágott kör alakú sütőpapírral, amit szintén kissé kizsírozol.
Lisztezd a formát, a fölösleges lisztet borítsd ki belőle, majd öntsd bele a masszát. A tortaformát csak 2/3 részig töltsd.
180°-on 45-50 percig süsd. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e teljesen.
Ha megsült, hurkapálcával szurkáld végig a süteményt, majd öntsd rá a karamellás öntetet. Hagyd szobahőmérsékletre hűlni, picit sózd a tetejét
és vedd ki a torta formából.
Mialatt sül, készítsd el az öntetet.
A barna cukrot a vajjal és a tejszínnel forrald 30 másodpercig, alacsonyra csökkentsd a hőfokot majd add hozzá a whiskey-t.*(opcionális)
Keverd össze a lisztet és a sót. Tedd félre. A vajat keverd a robottal kb 1 percet, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, majd folytasd a keverést. Add hozzá a lisztet, és keverd a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját habosítsuk ki, habosnak, világos színűnek kell lenni, mint maikor a piskótához készítjük. Közben tegyük fel a vizet és a cukrot sziruposodni. Fontos, hogy szirup á...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból nyújtható állagú tésztát gyúrok, két részre osztom, az egyiket kinyújtom és egy tepsibe simítom. A tojásfehérje kivételével mindent alaposan összedolgozok, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesFél dl tejbe tettem 1 kávéskanál cukrot abba morzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni, aztán a lisztbe tettem a cukrot, olvasztott vajat, só fél kávéskanál,tojás. Kézi keverő dagas...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: Közepes