Családireceptkönyv.hu

Karamellás datolyás piskóta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
25 dkg aszalt datolya
2,5 dl víz
1 tk szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 bögre cukor
1 tk só
2 tk vaníliás cukor
3 db tojás
1, 5 bögre liszt
2 tk sütőpor
♥ ÖNTET:
1/2 bögre barna cukor
6 dkg vaj
3 dl tejszín

Elkészítés:


Magozd ki a datolyát, és gyűjtsd egy edénybe, töltsd fel vízzel, hogy ellepje, majd forrald 1 percig, ezután adj hozzá szódabikarbónát
és habverővel kevergesd. 15 perc után vedd le a tűzről. Botmixerrel aprítsd fel, hagyd lehűlni. (40°-ra)
A felkockázott vajat a cukorral, sóval, vanília kikapart belsejével kavard addig, míg egynemű elegyet kapsz.
Ezután folyamatosan keverve egyenként adagold bele a tojásokat, majd a datolya pürét. Add hozzá a száraz anyagokat és keverd habosra.
Zsírozz ki egy kerek tortaformát,(23 cm) és béleld ki az alját előzőleg levágott kör alakú sütőpapírral, amit szintén kissé kizsírozol.
Lisztezd a formát, a fölösleges lisztet borítsd ki belőle, majd öntsd bele a masszát. A tortaformát csak 2/3 részig töltsd.
180°-on 45-50 percig süsd. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e teljesen.
Ha megsült, hurkapálcával szurkáld végig a süteményt, majd öntsd rá a karamellás öntetet. Hagyd szobahőmérsékletre hűlni, picit sózd a tetejét
és vedd ki a torta formából.

Mialatt sül, készítsd el az öntetet.
A barna cukrot a vajjal és a tejszínnel forrald 30 másodpercig, alacsonyra csökkentsd a hőfokot majd add hozzá a whiskey-t.*(opcionális)

Karamellás datolyás piskóta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Gyümölcskenyér (bögrésen is)
Gyümölcskenyér (bögrésen is)

1. A vajat megolvasztjuk, majd egy tálban összekeverjük a cukorral. 2. Egy másik tálba beletesszük a diót, az aszalt gyümölcsöt, a csokoládét, összekeverjük, majd meglocsoljuk a r...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Almás pite recept
Almás pite recept

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy 22 × 34 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tölteléket elkészítjük. A reszelt almát a mézzel és a fahéjjal puhára pároljuk. A té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Meggyes, habos kocka
Meggyes, habos kocka

Linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, félig megsütjük. A kimagozott meggyet cukorral, fahéjjal, dióval pároljuk. A tojásfehérjét 90 dkg cukorral habbá verjük. A félig megsült tésztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: suhajpeter
Szórt túrós
Szórt túrós

A lisztet és 25 dkg cukrot összekeverjük a sütőporral. Kivajazott tepsibe a felét egyenletesen beleszórjuk. A túrót, a vaníliás cukrot, az 5 dkg cukrot, a mazsolát, 1 tojást, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk