♥ TÉSZTA:
2 pohár (250 ml) liszt
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1 tk fahéj
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk őrölt szegfűszeg
165 g puha vaj
1 +1/4 pohár cukor
1 tojás
2 pohár almaszósz (párolt alma leturmixolva)
♥ KRÉM :
1 és 1/2 pohár cukor
1/3 pohár liszt
1 és 1/2 pohár tej
1/3 pohár habtejszín
330 g vaj
1 tk vaníliakivonat
1/3 pohár karamellszósz + 2 ek-nyi a díszítéshez
♥ KARAMELL SZÓSZ :
1 és 1/2 pohár cukor
1/4 pohár glükózszirup (enélkül is megy)
110 g vaj
1 és 1/2 pohár tejszín
♥ Tészta:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Kivajazunk egy 20 cm-es tortaformát. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és az almaszószt, végül a "száraz" összetevőket.
Nem kell túlkeverni, elég ha egynemű a tészta. kb. egy órán keresztül sütjük, folyamatosan ellenőrizve a közepét egy tűvel.
A formában hagyjuk 20 percet hűlni, majd rácsra borítjuk, és teljes kihűlés után 3 lapba vágjuk.
(Eredetileg 3 tortaformában sütünk 3 lapot) Ha valaki duplázza a mennyiséget, akkor mindenképpen 24 cm-es formát használjon!)
♥ Krém :
Egy kisebb lábasban habverővel összekeverjük a cukrot és a lisztet a tejjel és tejszínnel. Feltesszük főni, és folyamatos keverés mellett 10-15 perc alatt sűrű krémmé főzzük. A forró krémet áttöltjük a keverőtálas robotképbe és a krémkeverőkarral a legalacsonyabb fokozaton kihűlésig kavarjuk. (így nem lesz bőrös a teteje)
Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, majd a legmagasabb fokozaton nagyon habos krémmé kavarjuk.
Végül belecsurgatjuk a karamellszószt is. Ha túl lágy lenne a krém, tegyük be a hűtőbe, ha túl kemény, tegyük forró vízfürdőbbe, hogy kissé átmelegedjen és lágyuljon. Ha úgy ítéljük, hogy tökéletes, akkor töltsük be a tortalapokat, és díszítsük karamellszósszal.
Ezt egy nylonzacskó segítségével a legkönnyebb. Az egyik sarkába teszünk 2 ek-nyi szószt, levágjuk a csücskét és körkörösen spirált rajzolunk a torta tetejére, majd egy hústűvel küllőket húzunk.
♥ Karamell szósz:
A cukrot egy kis lábasban karamellizáljuk, majd vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt, végül belekeverjük a vajat. Ha esetleg összeugrana az egész, kis lángon folyamatos
kevergetéssel fel lehet oldani a karamellrögöket.
A lap elkészítése: A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverjük, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (am...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojásfehérjéket habosra verjük. Keverés közben hozzáadjuk a cukrot . A lisztben elvegyítjük a darált diót, és a masszához szitáljuk. Végül a tésztát a sütőformába öntjük, tetej...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesKekszet apróra törjük, adunk hozzá 1 ek. Nutellát és a puha vajat. Alaposan összekeverjük és egy kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk (a formát béleljük ki sütőpapírral). A mascarp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA málnát a cukorral összefőzöm és lehűtöm. Beáztatom a zselatint bő hideg vízben. Felverem a tejszínhabot. Leszűröm a zselatint és felolvasztom (nem főzöm) A málnás masszába b...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű