♥ TÉSZTA:
2 pohár (250 ml) liszt
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1 tk fahéj
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk őrölt szegfűszeg
165 g puha vaj
1 +1/4 pohár cukor
1 tojás
2 pohár almaszósz (párolt alma leturmixolva)
♥ KRÉM :
1 és 1/2 pohár cukor
1/3 pohár liszt
1 és 1/2 pohár tej
1/3 pohár habtejszín
330 g vaj
1 tk vaníliakivonat
1/3 pohár karamellszósz + 2 ek-nyi a díszítéshez
♥ KARAMELL SZÓSZ :
1 és 1/2 pohár cukor
1/4 pohár glükózszirup (enélkül is megy)
110 g vaj
1 és 1/2 pohár tejszín
♥ Tészta:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Kivajazunk egy 20 cm-es tortaformát. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és az almaszószt, végül a "száraz" összetevőket.
Nem kell túlkeverni, elég ha egynemű a tészta. kb. egy órán keresztül sütjük, folyamatosan ellenőrizve a közepét egy tűvel.
A formában hagyjuk 20 percet hűlni, majd rácsra borítjuk, és teljes kihűlés után 3 lapba vágjuk.
(Eredetileg 3 tortaformában sütünk 3 lapot) Ha valaki duplázza a mennyiséget, akkor mindenképpen 24 cm-es formát használjon!)
♥ Krém :
Egy kisebb lábasban habverővel összekeverjük a cukrot és a lisztet a tejjel és tejszínnel. Feltesszük főni, és folyamatos keverés mellett 10-15 perc alatt sűrű krémmé főzzük. A forró krémet áttöltjük a keverőtálas robotképbe és a krémkeverőkarral a legalacsonyabb fokozaton kihűlésig kavarjuk. (így nem lesz bőrös a teteje)
Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, majd a legmagasabb fokozaton nagyon habos krémmé kavarjuk.
Végül belecsurgatjuk a karamellszószt is. Ha túl lágy lenne a krém, tegyük be a hűtőbe, ha túl kemény, tegyük forró vízfürdőbbe, hogy kissé átmelegedjen és lágyuljon. Ha úgy ítéljük, hogy tökéletes, akkor töltsük be a tortalapokat, és díszítsük karamellszósszal.
Ezt egy nylonzacskó segítségével a legkönnyebb. Az egyik sarkába teszünk 2 ek-nyi szószt, levágjuk a csücskét és körkörösen spirált rajzolunk a torta tetejére, majd egy hústűvel küllőket húzunk.
♥ Karamell szósz:
A cukrot egy kis lábasban karamellizáljuk, majd vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt, végül belekeverjük a vajat. Ha esetleg összeugrana az egész, kis lángon folyamatos
kevergetéssel fel lehet oldani a karamellrögöket.
A babapiskótát összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott margarint, és jól összekeverjük, ha túl száraz lenne, akkor egy pici tejet öntünk hozzá. Sütőpapírral bélelt tortaf...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűErdei gyümölcskrém: - Mirelit gyümölcs,lehet frissből is: eper,áfonya,málna - kukoricakeményítő - víz - Mascarpone - cukrásztejszín-keményre vert habja Erdei gyümölcskrém Fe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a rizslisztet a sütőporral összekeverjük, felverjük a tojás fehérjét, majd az egészet óvatosan összekeverjük. Sü...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: KönnyűElőször a krémet készítsük el, mert hűlnie kell, mielőtt megtöltjük és bevonjuk vele a tortát. Egy nagy tálban apróra törjük a csokit. Mehet bele a vaj és a méz. A tejszínt a cu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű