menu

Családireceptkönyv.hu

Kökény lekvár


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg gyümölcspép
60 dkg cukor

Elkészítés:


A kökényt megmossuk, esetleges kis száraitól megtisztítjuk, és kevés vízben feltesszük főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor apró lyukú szűrőn evőkanál segítségével átpasszírozzuk, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adjuk a cukrot, és újra főzzük.
Kezdetben kevesebbet, aztán kóstolva, hogy mennyi szükséges még hozzá. Mivel a kökény egy savanykás, fanyar gyümölcs, ezért több cukor kell hozzá, mint más lekvárokhoz. De a cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire érettek már a szemek, és ki milyen édesen szereti. 1 kg gyümölcspéphez kb. 60 dkg cukor kell, vagy ennél több.
Mikor már jól felforrt, hozzáadjuk a dzsemfixet, kb. 5 percig főzzük még erős lángon. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tehetünk.
Rátekerjük az üvegekre a fedőlapot, fejre állítjuk 5 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lesz belőle.

Kökény lekvár

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Lekvárok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bory mama
Citromos fügelekvár
Citromos fügelekvár

A fügét daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahéjat. Ezután keverjük alaposan össze, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Narancsos birslekvár
Narancsos birslekvár

A birset felkockázzuk, megfőzzük, majd pürésítjük. Történhet ez botmixerrel, turmixgéppel, vagy nagylyukú húsdarálón le is darálhatjuk. A cukorral és a naranccsal összekeverjük, ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
MANGÓ
MANGÓ

A mangót meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcsöt apró kockára vágjuk, 800 g-ot kimérünk, és pürésítjük. A banánt meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és 400 g-ot kimérünk. El...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Málnalekvár tartósító nélkül
Málnalekvár tartósító nélkül

A gyümölcsöt alaposan megmostam és átválogattam, majd feltettem főni. Amikor felforrt, átpasszíroztam az egészet. Újra tűzre tettem , majd belekerült a cukorral elkevert pektin is....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk