Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kökény lekvár


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg gyümölcspép
60 dkg cukor

Elkészítés:


A kökényt megmossuk, esetleges kis száraitól megtisztítjuk, és kevés vízben feltesszük főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor apró lyukú szűrőn evőkanál segítségével átpasszírozzuk, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adjuk a cukrot, és újra főzzük.
Kezdetben kevesebbet, aztán kóstolva, hogy mennyi szükséges még hozzá. Mivel a kökény egy savanykás, fanyar gyümölcs, ezért több cukor kell hozzá, mint más lekvárokhoz. De a cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire érettek már a szemek, és ki milyen édesen szereti. 1 kg gyümölcspéphez kb. 60 dkg cukor kell, vagy ennél több.
Mikor már jól felforrt, hozzáadjuk a dzsemfixet, kb. 5 percig főzzük még erős lángon. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tehetünk.
Rátekerjük az üvegekre a fedőlapot, fejre állítjuk 5 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lesz belőle.

Kökény lekvár

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Lekvárok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Citromos sárgadinnyelekvár mentával és levendulával
Citromos sárgadinnyelekvár mentával és levendulával

A sárgadinnyét vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét. Hámozzuk le a héját a dinnye sárga húsáig, majd vágjuk akkora kockákra, hogy a robotgép elbírjon vele. Turmixgéppel pépesítsük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sárgabarack lekvár
Sárgabarack lekvár

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Lilahagymalekvár (sült húsokhoz)
Lilahagymalekvár (sült húsokhoz)

A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Addig dinszteljük az olajon, amíg összeesik, majd megsózzuk, hozzáadjuk a vizet, és 10-15 percig lassú tűzön, lefedve pároljuk. Ha a víz el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Camparis narancslekvár
Camparis narancslekvár

Az érett narancsokat kifilézzük, azaz eltávolítjuk a fehér hártyáit. Feldaraboljuk, egy nagyobb lábasba tesszük, és hozzáöntjük a narancslevet. Az utolsó narancs héját – a legegysz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk