Családireceptkönyv.hu

Kökény lekvár


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg gyümölcspép
60 dkg cukor

Elkészítés:


A kökényt megmossuk, esetleges kis száraitól megtisztítjuk, és kevés vízben feltesszük főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor apró lyukú szűrőn evőkanál segítségével átpasszírozzuk, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adjuk a cukrot, és újra főzzük.
Kezdetben kevesebbet, aztán kóstolva, hogy mennyi szükséges még hozzá. Mivel a kökény egy savanykás, fanyar gyümölcs, ezért több cukor kell hozzá, mint más lekvárokhoz. De a cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire érettek már a szemek, és ki milyen édesen szereti. 1 kg gyümölcspéphez kb. 60 dkg cukor kell, vagy ennél több.
Mikor már jól felforrt, hozzáadjuk a dzsemfixet, kb. 5 percig főzzük még erős lángon. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tehetünk.
Rátekerjük az üvegekre a fedőlapot, fejre állítjuk 5 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lesz belőle.

Kökény lekvár

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Lekvárok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Narancsdzsem
Narancsdzsem

A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, és 2 narancs héját (fehér bundáját nem) burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, gyufaszál-vékonyságú csíko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lekvár alap Cumberland mártáshoz
Lekvár alap Cumberland mártáshoz

A gyümölcsöt alaposan megmossuk. A ribizlit leszemezgetjük a száráról, turmixoljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Az így kapott ribizlilét az áfonyával, a narancs és citrom reszelt h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Fruzsina
Szilvalekvár sütőben
Szilvalekvár sütőben

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk