1 kg gyümölcspép
60 dkg cukor
A kökényt megmossuk, esetleges kis száraitól megtisztítjuk, és kevés vízben feltesszük főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor apró lyukú szűrőn evőkanál segítségével átpasszírozzuk, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adjuk a cukrot, és újra főzzük.
Kezdetben kevesebbet, aztán kóstolva, hogy mennyi szükséges még hozzá. Mivel a kökény egy savanykás, fanyar gyümölcs, ezért több cukor kell hozzá, mint más lekvárokhoz. De a cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire érettek már a szemek, és ki milyen édesen szereti. 1 kg gyümölcspéphez kb. 60 dkg cukor kell, vagy ennél több.
Mikor már jól felforrt, hozzáadjuk a dzsemfixet, kb. 5 percig főzzük még erős lángon. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tehetünk.
Rátekerjük az üvegekre a fedőlapot, fejre állítjuk 5 percre és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lesz belőle.
A sárgadinnyét vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét. Hámozzuk le a héját a dinnye sárga húsáig, majd vágjuk akkora kockákra, hogy a robotgép elbírjon vele. Turmixgéppel pépesítsük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Addig dinszteljük az olajon, amíg összeesik, majd megsózzuk, hozzáadjuk a vizet, és 10-15 percig lassú tűzön, lefedve pároljuk. Ha a víz el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz érett narancsokat kifilézzük, azaz eltávolítjuk a fehér hártyáit. Feldaraboljuk, egy nagyobb lábasba tesszük, és hozzáöntjük a narancslevet. Az utolsó narancs héját – a legegysz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz