♥ TÉSZTA:
25 dkg hideg vaj
12,5 dkg porcukor (lehet ízesített, pl. narancsos)
37,5 dkg sima liszt
1 egész tojás + 1 fehérje
1 csipet só
♥ KRÉM:
4 egész tojás
4 ek liszt
40 dkg porcukor
4 dl + 4-6 ek hideg tej
1 tk vanília kivonat, vagy egy egész vanília rúd, vagy 1 cs vaníliás cukor
6 ek keserű kakaópor
1-2 tk (sütő) rum
20 dkg vaj/margarin
A sütéshez:
kosárkaformák
olaj a kikenéséhez
alufólia vagy sütőpapír
bab vagy borsó a vakon sütéshez
Először a tésztát készítjük el. Késes robotgépben a hideg vajat a liszttel és a porcukorral morzsásra daráljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a plusz fehérjét. Összedolgozzuk, és ha kell még adunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. A kész tésztát egy frissen tartó dobozba tesszük, és hideg helyen hagyjuk pihenni legalább egy órát.
Ez idő alatt elkészíthetjük a csoki krémet.
Az egész tojást elkeverjük a liszttel, a porcukorral és 4-6 evőkanál hideg tejjel. Hozzákeverjük a kakaóport, felöntjük a vaníliával felfőzött 4 dl tejjel és a rummal, majd állandóan keverve, kis lángon vagy gőz fölött, sűrűre főzzük. A tűzről levéve és tovább keverve belemorzsolunk a vajat vagy margarint, és kihűlésig keverjük. Addigra kemény, sűrű krém lesz.
Vegyük elő a tésztát, vágjuk ketté, az egyik felet tegyük vissza a hidegre. A másik darabot igazgassuk szögletesre, és nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra. Egy akkora szaggatóval vagy pohárral, mint a kosárka, készítsünk 22-23 tészta korongot. A kosárka formákat olajozzuk ki, és a korongokat szépen nyomkodjuk bele a fém formába. Tépjünk fólia lapkákat és tegyük a tészta belsejébe. Töltsük fel babbal a pereméig, rakjuk a formákat egy sütőlapra, és előmelegített sütőben, 200 C-on, 15-18 perc alatt süssük szép pirosra. Ugyanígy készítsük el a másik darab tésztát is.
Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a babot és a fóliát, vegyük ki formából a tésztát, és hagyjuk rácson kihűlni.
A kihűlt krémet egy habzsákkal nyomjuk a kosárkába, és hagyjuk pihenni egy kicsit.
Tetszés szerint díszíthetjük, de így magában is megállja a helyét.
A sörbe beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat és az egészet lassan, kis lángon melegítjük, míg a vaj fel nem olvad és a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadjuk az átválogatott,...
Elkészítési idő: 2 óraA cukros meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet, tojásságájákat, sót, olvasztott vajat, majd az élesztőt. Összegyúrjuk, dagasztjuk. Kiszaggatjuk, majd 1...
Elkészítési idő:Tejet a margarinnal felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a grízt végül a kókuszt. Jól elkeverjük, langyosra hűtjük. Egy darab zsírpapírra négyszögletes formát készítünk kb. 1-2 cm va...
Elkészítési idő: