♥ TÉSZTA:
25 dkg finomliszt
15 dkg hideg vaj
8 dkg darált mandula
1 tojás
2 evőkanál porcukor
1-2 evőkanál jeges víz
♥ TÖLTELÉK:
1 nagyobb kemény alma
30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, barack, szilva, körte, trópusi gyömölcsök)
3 dkg kókuszreszelék vagy dió
6 dkg porcukor
1 evőkanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál mézes fűszerkeverék
1/2 teáskanál gyömbérpor
1,2 dl brandy vagy narancslé
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajdarabokkal, hozzákeverjük a cukrot és a mandulát. Ezután hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, amennyit felvesz, hogy a tészta összeálljon. Gombócot, majd korongot formázunk a tésztából, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
A töltelékhez meghámozzuk az almát, szeleteljük és apró kockára vágjuk,
majd a többi hozzávalóval összekeverve egy edényben addig főzzük, amíg a gyümölcsök magukba nem szívják a narancslevet, ez nagyjából 10 perc.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 7-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk, amelyeket elhelyezünk a muffinsütő mélyedéseiben.
Ezekbe elosztjuk a tölteléket, majd a megmaradt tésztát összegyúrjuk és kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákat vágunk, ezeket elhelyezzük a kosárkák tetején. 180 C fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
♥ légmentesen záródó dobozban eltartható 1 hétig.
1. Egy közepes tepsi alját megolajozzuk (szórhatunk rá zsemlemorzsát). 2. Az almákat meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva kibéleljük vele a tepsi alját. 3. A maradék hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elkeverjük a porcukrot, sütőport és egy csipet sót. Belemorzsoljuk a vajat, és a tojássárgákkal valamint a tejföllel, könnyen gyúrható tésztát készítünk. Lehet, hogy kev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA búzadarát a forró tejjel 5 percig állni hagyjuk. Addig a porcukrot, a Rama margarint, a darált háztartási kekszet és a mandulaaromát összekeverjük. A grízt is hozzáadjuk, jól öss...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű