♥ TÉSZTA:
250 g liszt
100 g enyhén puha vaj, felkockázva
100 g porcukor
egy csipet só
2 tojás
♥ KRÉM :
3 tojássárgája
60 g kristálycukor
20 g liszt
250 ml tej
1 teáskanál vaníliakivonat
♥ TETEJÉRE :
gyümölcsök tetszés szerint
Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, a porcukorral és a sóval, beleütjük a tojásokat is, és sima tésztává dolgozzuk össze. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre, de lehet több is.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel simára keverjük. Felengedjük a tejjel és kis lángon folytonos keveréssel besűrítjük. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.
A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 12 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk belőle. Ezekkel kibéleljük a kosárkaformákat. Ha van elég ilyen formánk, akkor a vaksütést nagyon egyszerűen megoldhatjuk, minden tésztával töltött kosárba óvatosan belenyomunk egy másik kosárkaformát.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük így, majd kivesszük belőle az üres formákat és még 5 percig sütjük a kosárkákat.
Ezután a formából kivéve rácson hagyjuk hűlni őket.
Tálalás előtt megtöltjük a tésztakosarakat a vaníliakrémmel és megrakjuk tetszés szerinti gyümölcsökkel.
♥ a tészta lefagyasztható nyersen, alaposan becsomagolva.
♥ A kisütött kosárkák kihűlés után töltetlenül, jól záródó dobozban szintén eltarthatók.
♥ a kosárkák simán elősüthetők mindenféle sütőpapír-sütőlencse, vagy másik forma belenyomása nélkül is.
♥ A recept Michel Roux Tésztavarázs című könyvéből származik
A vajat, cukrot, kakaót gőz felett összefőzzük, majd félrehúzva belekeverjük a már felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé és besűrítjük, bár nekem nagyon nem sűrűsödött már....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a kefírt, olajat, porcukrot és a tojást. Jól összedolgozzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére ízlés szerint rászór...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához a margarint kikavarjuk a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat jól kikavarjuk, hozzátesszük a szitált kakaóport, a sütőporral elvegyített lisztet. 2. Jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz