A mérésre használt bögre 2,5 dl-es
2 bögre búza kenyérliszt
1 bögre rétesliszt
1 bögre víz
2 közepes krumpli (kb.15 dkg)
1 ek. cukor
2 kk só
1 ek. olaj
1 csomag porélesztő
A krumplit meghámozom, feldarabolom és megfőzöm, majd megtöröm és hagyom langyosra hűlni . A főző vizet megőrzöm, mert ezt adom majd a tésztához.
A hozzávalókat a robotgép üstjébe teszem, dagasztókarral a géppel kidagasztom a tésztát. (5-10 perc) Amennyiben szükséges, dagasztás közben adagolok hozzá lisztet, ha nagyon ragad a krumplitól. Amikor összeállt a tészta, gombóccá formálom, lisztezett aljú tálba teszem. Nedves konyharuhával letakarom a tálat és kelni hagyom a tésztát. Ha megkelt, lisztezett deszkán kézzel átgyúrom és megformázom. Kedvem szerint megvágom a tetejét (általában 3 párhuzamos vágást készítek éles késsel).Ismét letakarom most egy nagyobb edénnyel, a sütőt 180°-ra bekapcsolom, és amíg a sütő bemelegszik, addig a tészta másodszor kel. A sütő aljába beteszek egy kis edényben vizet, hogy gőzös környezetet biztosítsak a kenyérnek. Amikor a sütő elérte a megfelelő hőfokot, betolom a kenyeret. Alul felül sütéssel 30-35 perc alatt megsütöm. Miután sütőbe tettem, 20 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, 20 perc elteltével azonban kiveszem a kenyeret, kenő ecsettel bevizezem a tetejét és visszatolom a sütőbe. Ezúttal a sütő aljában elhelyezett vizes edényt kiveszem.
Ha elkészült, még forrón újra átkenem vízzel majd rácson hagyom kihűlni. Csak akkor vágom fel, amikor már kihűlt.
Kimérem a hozzávalókat. --A vajat felolvasztom --A kenyérsütőgép tartályába beleöntöm a langyos vizet, majd az olvasztott vajat, erre kanalazom a liszt felét, majd rászórom a...
Elkészítési idő: 180Add hozzá az élesztőt a meleg vízhez. Adjunk hozzá lisztet és keverjük össze. Hagyjuk kelni. Adjunk hozzá vizet, lisztet és sót. Fakanállal összegyúrjuk. Kivajazott asztalon gyúrj...
Elkészítési idő:A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a vizet és jól bedagasztjuk a tésztát kézzel, vagy a robotgép dagasztó karjával (kb.10 perc). A...
Elkészítési idő: