♥TÉSZTA:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (7g)
2,5 dl tej
2 evőkanál porcukor
1 tojás
10 dkg margarin
só
♥TETEJÉRE:
1 tojás
6 ek kristálycukor
1 csapott evőkanál vaníliás cukor - bourbon
1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
20 dkg dió (darált)
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd letakarva 1 órát kelesztetjük.
Amíg kel a tészta 6 darab fél literes fém sörösdobozt betekerünk alufóliával.
Amikor szépen megkel, 6 egyenlő részre osztotjuk, és kb. 1 m hosszú ujjnyi vastagságú csíkot sodrunk minden darabból.
Az alufóliát a dobozokon beolajozzuk és a szélétől indulva feltekercseljük a tésztacsíkokat óvatosan, mert nagyon könnyen szakad. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit. Amikor a végére érünk lisztezett felületen néhányszor megsodorjuk őket, hogy egyenletesen összetapadjanak. További 1/2 órát kelesztjük. Sütés előtt bekenjük a tésztákat felvert tojással és a dió-cukor keverékben meghempergetjük. Felállítva helyezzük a dobozokat egy tepsibe.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sülnek a kürtőskalácsok. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
1 dl langyos tejben egy kk. cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval fakanállal vagy robotgéppel jól kikeverjük, majd hólyagosra dagasztjuk. (Kicsit...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA lisztet a vajjal el morzsoljuk . Hozzá tesszük a sót,cukrot,tojást,tejfölt és az élesztőt is beleöntjük a tésztába. Átgyúrjuk. Addig kell összedolgoznunk ,míg egy sima felületű...
Elkészítési idő: kb 1.5 Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kinyújtani, majd 3 kb egyforma csíkra vágni, megszórni a fahájjal és a cukorral. A csíkokat egyesével összesodorni, majd összefonni és vajas-...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt a tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval egy kellemes tapintású tésztát dagasztottam. 50 perc kelesztés után ketté osztottam, kinyújtottam, és a következőképp t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű