♥TÉSZTA:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (7g)
2,5 dl tej
2 evőkanál porcukor
1 tojás
10 dkg margarin
só
♥TETEJÉRE:
1 tojás
6 ek kristálycukor
1 csapott evőkanál vaníliás cukor - bourbon
1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
20 dkg dió (darált)
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd letakarva 1 órát kelesztetjük.
Amíg kel a tészta 6 darab fél literes fém sörösdobozt betekerünk alufóliával.
Amikor szépen megkel, 6 egyenlő részre osztotjuk, és kb. 1 m hosszú ujjnyi vastagságú csíkot sodrunk minden darabból.
Az alufóliát a dobozokon beolajozzuk és a szélétől indulva feltekercseljük a tésztacsíkokat óvatosan, mert nagyon könnyen szakad. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit. Amikor a végére érünk lisztezett felületen néhányszor megsodorjuk őket, hogy egyenletesen összetapadjanak. További 1/2 órát kelesztjük. Sütés előtt bekenjük a tésztákat felvert tojással és a dió-cukor keverékben meghempergetjük. Felállítva helyezzük a dobozokat egy tepsibe.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sülnek a kürtőskalácsok. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
Mindent összegyurni,kb 10- 15 percig dagasztani. 30 percig pihen Darabokra vágjuk.èn 5 darabra vágtam, mert csináltam 2 briost is. Tetszès szerint, ki milyen fonást tud, azalapj...
Elkészítési idő:Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, majd feloldjuk. Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzáadjuk az összes hozzávalót, majd hozzáöntjük a tejet is. Az egészet összegyúrjuk és jól bedaga...
Elkészítési idő:kb. 500 g liszt (3,5 csészével) 2-2,5 teáskanál száraz élesztő (9-10 g, nem teljes csomaggal), ez a mennyiség kb. 50 g friss élesztőnek felel meg 1 csésze tej (vagy savó, 1%-os...
Elkészítési idő: