♥TÉSZTA:
90 g tojásfehérje (3 közepes tojás fehérje)
25 g kristálycukor
200 g porcukor
110 g hántolt mandula
♥KRÉM:
100 g jó minőségű étcsokoládé
0,5 dl tejszín
tojáslikőr
A tojásfehérjéket szobahőmérsékleten tartom 1 napig. A mandulát nagyon finomra őrölöm a porcukorral, majd átszitálom.
A tojásfehérjét félig felverem, majd hozzáadom a kristálycukrot és azzal kemény habbá verem. Fakanállal (én általában egy kézi habverővel), óvatosan, a széléről a közepe felé forgatva belekeverem a mandulás cukrot. Én egy kimondottan macaron készítésére szolgáló szilikonos formára nyomtam a masszát, de amúgy sütőpapírra kell egyforma kis halmokat nyomni. Ha kis csúcsok maradnak a közepén, azt nedves ujjal le kell nyomni, hogy egyenletes legyen a teteje. A tepsit a pulthoz ütöm, hogy ha van benne nagyobb buborék, az kijöjjön, mert csak akkor lesz egyenletesen sima a teteje. Szobahőmérsékleten 45 percig állni hagyom. Ha már megszáradt a teteje, 160 °C-os sütőben kb. 8 percig sütöm, de ez sütőnként változhat. (A kíváncsiság miatt ezt az időt úgyis a sütő előtt guggolva tölti az ember, ha még nem gyakorlott macaronsütő az illető.) Ezután kicsit kinyitom a sütő ajtaját és visszaveszem a hőmérsékletet 130 °-ra, hogy inkább száradjon még kb. 5 percig, és ne barnuljon.
Kihűlés után szedem le a sütőpapírról vagy a szilikonlapról.
A várakozás/pihentetés közben elkészítem a tölteléket. A tejszínt felmelegítem, beletördelem a csokoládét. Ha felolvadt, tojáslikőrt is keverek hozzá (ez az egyik kedvencem, ezt bonbontöltésre is szoktam használni, bár abba több tojáslikőrt teszek, mert nem baj, ha kicsit folyósabb). Hűtőben jól lehűtöm, majd egy habverővel kicsit átkeverem. Ezzel a krémmel ragasztom össze a macaronokat.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a...
Elkészítési idő:A rizsliszthez, az erytrithez/szőlőcukorhoz és a sóhoz keverjük habverővel a tojásokat egyesével, majd szép lassan a többi folyékony hozzávalót is. Beolajozott forró serpenyőben...
Elkészítési idő: 0,5 óraA tojások sárgáját habosra kavarom a cukorral és vaníliacukorral (addig mig a cukor elolvad)hozzáadom az olvasztott margarint ,a tejet a lisztet és a végén óvatosan a tojások kemén...
Elkészítési idő: 1 óra