Családireceptkönyv.hu

Macaron (vaníliás citromos)


Írta:

Adag: 30 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ MACARON:
9 dkg kristálycukor
10 g bourbon vaníliás cukor
33 g víz (30 ml)
10 dkg porcukor
10 dkg mandula
2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
pár csepp folyékony sárga ételfesték
♥ TÖLTELÉK:
1 db citrom
5 dkg cukor
1 tojás
0,6 dl kifacsart citromlé
8 dkg vaj

Elkészítés:


♥ MACARON
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
olyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:
Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vizet, majd elkezdjük forralni. Pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.

A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben, ha kiemeljük a robotgépet, a massza az edény falához csapódik, “klaffogó” hangot ad.
Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőlapot használtam.
Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.

♥ TÖLTELÉK:
Elkészítjük a tölteléket: a citrom reszelt héját, a cukrot, a citrom levét és a tojást egy fém keverőtálba tesszük és simára keverjük.
Forrásban lévő vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.(Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerűen sűrű és gőzölög.)
Ekkor levesszük a gőzről és megvárjuk míg hűl annyit, hogy csak langyos legyen.
Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük.
Ha mind belekerült, betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. A végeredmény (hűtés előtt) ilyen lesz:
Ha megdermedt a krém, összeállítjuk a macaronokat: a habcsókokat 1-1 teáskanálnyi krémmel összetapasztjuk.

Macaron (vaníliás citromos)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Zselés cukorka
Zselés cukorka

.Elkészítés:a befőttlé felében elkeverjük langyosan a zselatint(főzni nem szabad)majd hozzáadjuk a többi befőtt levet+a mézet és citromlevet.Kicsit hűl és a vízzel kiöblített szili...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
JOGHURTTORTA - SÜTÉS NÉLKÜL 2.
JOGHURTTORTA - SÜTÉS NÉLKÜL 2.

Összemelegítjük,nem kell forradásig,csak míg forró lesz,cukor elolvad .Hagyjuk langyosra kihűlni. Közben 1/2 liter Hulala habtejszínt kikeverünk,majd a langyos joghurthoz öntjük,ös...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csigarétes
Csigarétes

az élesztőt kevés cukorral és tejjel felfuttatjuk, utána a liszttel, sóval, tojással rétestészta állagúra gyúrjuk. Fél óra kelesztés után kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, ami a v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Pehelykönnyű túrós pite
Pehelykönnyű túrós pite

A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt. Gépi habverővel keverjük ki a tojássárgáját a puha margarinnal, szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a sót, és a felfuttato...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk