♥ TÉSZTA:
7 db tojás sárgája,
1 bögre liszt,
100 g vaj,
1/2 bögre cukor,
1 csipetnyi vanília,
1 kiskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor).
♥ KRÉM:
20 g zselatin,
7 tojás fehérje,
1 bögre cukor,
170 g vaj,
250 g sűrített tej,
egy csipetnyi citrom só,
vanília.
♥ MÁZ:
150 g étcsokoládé,
180 g habtejszín,
30 g cukor,
30 g vaj.
Válasszuk külön a tojásfehérjét, a sárgájától. A tojásfehérjét a krémhez fogjuk felhasználni, a sárgáját pedig a tortalaphoz. A tojásfehérjét tegyük hűtőbe, hogy hideg maradjon.
♥ Tortalap: a tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd kavarjuk habosra, közben tegyük bele a szoba hőmérsékletű vajat is. A lisztet keverjük össze a sütőporral, ha szódabikarbónát használunk akkor a torta tésztájába tegyük. Adjuk hozzá a lisztet a tojássárgájás keverékhez és kavarjuk össze. Egy lekapcsolható oldalú kerek sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 17 – 20 percig.
♥ Krém: Áztassuk be a zselatint 1/2 bögre vízbe (szoba hőmérsékletű legyen a víz) és hagyjuk állni. A vajat robotgéppel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a sűrített tejet. Ízlés szerint tehetünk félre néhány kanál krémet a díszítéshez, hagyjuk a krémet állni, hogy szoba hőmérsékletű legyen. A zselatint tegyük egy lábasba és adjuk hozzá a cukor felét, keverjük össze majd melegítsük fel 60 fokosra (ne főzzük fel). Hagyjuk kihűlni. Verjük fel mixerrel a hideg tojásfehérjét, amíg kemény hab lesz, majd adjuk hozzá a megmaradt cukrot, a citromsót és a vaníliát. Öntsünk hozzá lassan a zselatint és robotgéppel kavarjuk folyamatosan. Lassan adjuk hozzá a vajkrémet.
A tortalapot vágjuk kettőbe egy éles késsel, majd az egyik lapot tegyük egy kapcsos tortaformába kenjük rá a krém felét, helyezzük rá a második tortalapot és kenjük rá a megmaradt krémet.
♥ Készítsük el a bevonatot: a csokit törjük apró darabokra, tegyük egy tálba. A tejszínt melegítsük fel a cukorral, majd öntsük a csokoládéra. Addig kavarjuk, ameddig a csoki elolvad, majd adjuk hozzá a vajat és kavarjuk még 4 – 5 percig. A sütőforma oldalait kapcsoljuk le és öntsük rá a kihűlt hűlt mázat a tortára, kenjük el egyenletesen a tortán. Ha tettünk félre a krémből a díszítéshez, akkor dekoráljuk vele a süteményt. Tegyük a tortát hűtőbe 1 órára. Jó étvágyat!
Az almákat meghámoztam, félbe vágtam, karalábévájóval a magházakat kiszedtem, majd negyedeltem és citromos hideg vízben félretettem. A tortaformát kevés olvasztott vajjal kikentem...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes6 tojást felverünk 6 evőkanál cukorral. Beletesszük a 6 evőkanál diót, 2 evőkanál lisztet és a sütőport. Kerek formában megsütjük, 180 fokon, alul-felül sütéssel A margarint ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMegfőzöm a kávét. Beáztatom bő hideg vízben a zselatint ,mikor megpuhult leszűröm róla a vizet és felteszem a tűzre ...nem főzöm csak felolvasztom Felverem a tejszínhabot. A Mas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összesen 10 evőkanálnyi liszt és keményítőt összekeverem, majd hozzáadom a sót és sütőport. A vaj, cukor és a tojások habosított keverékéhez hozzáadom a lisztes anyagot. A tort...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű