1 • alap:
fokhagyma
só
olaj
2 • víz
3 • tejföl v. joghurt
4 • paradicsomlé v. ketchup
5 • 1/2 kk. pirospaprika
víz
6 • dió
7 • tejföl
fokhagymapor
1. Muzsdéjalap. Az áttört fokhagymát elkeverjük sóval, majd cseppenként, mint a majonézhez, 2-3 evőkanál olajat kavarunk bele. Néhány perc alatt a majonézhez hasonló állagú massza lesz a tálkában, amit aztán ízlés, kedv, pillanatnyi hozzávalók szerint lehet ízesíteni.
2. Vizes muzsdéj. A fenti alapmasszát vízzel hígítjuk mindaddig, amíg elérjük a kívánt állagot. Grillezéskor pl. érdemes egy nagyon híg vizes muzsdéjt készíteni és a húst, a zöldségeket időnként meglocsolni vele sülés közben.
3. Tejfölös muzsdéj. Az alaphoz ízlés szerint tejfölt kavarunk. Ha kell, még utánasózunk. Tejföl helyett joghurtot is használhatunk.
4. Paradicsomos muzsdéj. Az alaphoz paradicsomlevet, esetleg ketchupot kavarunk. Lehet paradicsompürével is készíteni, de akkor kevés vizet is kell hozzáadni, hogy ne legyen túl sűrű.
5. Pirospaprikás muzsdéj. Ennél már eleve az alapot módosítjuk. A fokhagymához sót és pirospaprikát adunk (max. fél teáskanálnyit), elkeverjük, és forrósított olajat (így a paprikából kioldjuk a színezőanyagot) adunk hozzá cseppenként. Ezt mindenképpen vízzel kell majd hígítani a kívánt állagúra, tejföllel nem lesz jó.
6. Diós muzsdéj. A fokhagymával egyszerre néhány szem dióbelet is áttörünk, a további munkamenet ugyanaz. Lehet bármivel hígítani, a diónak csupán annyi a szerepe, hogy kissé enyhíti a fokhagyma erejét, és persze, különlegesebbé, aromásabbá teszi a szószt.
7. Light muzsdéj. Ez nem a szó szoros értelmében vett muzsdéj, tulajdonképpen csak egyszerű fokhagymás tejföl. Azoknak ajánlott, akik nagyon szeretik a fokhagymát, de a gyomruk nem bírja a fogyasztását. Egy tálkába tejfölt öntünk, fokhagymaport szórunk bele, megsózzuk és jól elkavarjuk. Elkészíthető 15-20 perccel hamarabb, hogy legyen ideje a fokhagymapornak kiadni az aromáját.
A muzsdéj nem más, mint fokhagymaszósz. Tipikus román „étel”, de az ország különböző részein különféleképpen
készítik, Erdélyben is sok változata él. A legegyszerűbb muzsdéj az, amikor a fokhagymát áttörik (vagy mozsárban összezúzzák), megsózzák és vízzel felengedik, de ez csak amolyan lusta-muzsdéj. Az igazi kicsivel több munkát igényel,
de az eredmény megéri. Adagok, tulajdonképpen, nincsenek hozzá, 2 gerezd fokhagymából és egy fejnyiből is készíthető ugyanakkora adag, csak egyik enyhébb, a másik meg erőteljesebb fokhagymaízű lesz.
♥ a fentieken kívül másféle muzsdéjokat is lehet készíteni; ízesíthetjük mustárral, zöldfűszerekkel, de a variációk száma végtelen, ki-ki bátran kísérletezzen!
A tejet, a tejszínt és a reszelt sajtokat felteszem főni, folyamatos keverés mellett kicsi lángon felmelegítem míg a sajtok olvadni kezdenek. A keményítőt egy kevés meleg vízzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát jól megmosom és kis lyukú reszelőn lereszelem, kinyomkodom és egy tálba teszem. Hozzáadom a lereszelt fokhagymát, megsózom, borsozom. Rácsavarom egy negyed citrom levét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a chili paprikákat - maggal együtt - egészen apróra vágjuk. Finomra kockázzuk a fokhagymát is. Feltesszük főni egy lábasba a vizet, almaecetet, sót, és a kristálycukrot....
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűTormát reszeld le egy tálba, add hozzá az ecetet, a sót, és öntsd hozzá a levesalapot is, ez utóbbit apránként, ha már túl híg lenne, akkor ne adj hozzá többet. Ezzel tulajdonképp...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű