menu

Családireceptkönyv.hu

Muzsdéjvariációk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 • alap:
fokhagyma

olaj
2 • víz
3 • tejföl v. joghurt
4 • paradicsomlé v. ketchup
5 • 1/2 kk. pirospaprika
víz
6 • dió
7 • tejföl
fokhagymapor

Elkészítés:


1. Muzsdéjalap. Az áttört fokhagymát elkeverjük sóval, majd cseppenként, mint a majonézhez, 2-3 evőkanál olajat kavarunk bele. Néhány perc alatt a majonézhez hasonló állagú massza lesz a tálkában, amit aztán ízlés, kedv, pillanatnyi hozzávalók szerint lehet ízesíteni.

2. Vizes muzsdéj. A fenti alapmasszát vízzel hígítjuk mindaddig, amíg elérjük a kívánt állagot. Grillezéskor pl. érdemes egy nagyon híg vizes muzsdéjt készíteni és a húst, a zöldségeket időnként meglocsolni vele sülés közben.

3. Tejfölös muzsdéj. Az alaphoz ízlés szerint tejfölt kavarunk. Ha kell, még utánasózunk. Tejföl helyett joghurtot is használhatunk.

4. Paradicsomos muzsdéj. Az alaphoz paradicsomlevet, esetleg ketchupot kavarunk. Lehet paradicsompürével is készíteni, de akkor kevés vizet is kell hozzáadni, hogy ne legyen túl sűrű.

5. Pirospaprikás muzsdéj. Ennél már eleve az alapot módosítjuk. A fokhagymához sót és pirospaprikát adunk (max. fél teáskanálnyit), elkeverjük, és forrósított olajat (így a paprikából kioldjuk a színezőanyagot) adunk hozzá cseppenként. Ezt mindenképpen vízzel kell majd hígítani a kívánt állagúra, tejföllel nem lesz jó.

6. Diós muzsdéj. A fokhagymával egyszerre néhány szem dióbelet is áttörünk, a további munkamenet ugyanaz. Lehet bármivel hígítani, a diónak csupán annyi a szerepe, hogy kissé enyhíti a fokhagyma erejét, és persze, különlegesebbé, aromásabbá teszi a szószt.

7. Light muzsdéj. Ez nem a szó szoros értelmében vett muzsdéj, tulajdonképpen csak egyszerű fokhagymás tejföl. Azoknak ajánlott, akik nagyon szeretik a fokhagymát, de a gyomruk nem bírja a fogyasztását. Egy tálkába tejfölt öntünk, fokhagymaport szórunk bele, megsózzuk és jól elkavarjuk. Elkészíthető 15-20 perccel hamarabb, hogy legyen ideje a fokhagymapornak kiadni az aromáját.


A muzsdéj nem más, mint fokhagymaszósz. Tipikus román „étel”, de az ország különböző részein különféleképpen
készítik, Erdélyben is sok változata él. A legegyszerűbb muzsdéj az, amikor a fokhagymát áttörik (vagy mozsárban összezúzzák), megsózzák és vízzel felengedik, de ez csak amolyan lusta-muzsdéj. Az igazi kicsivel több munkát igényel,
de az eredmény megéri. Adagok, tulajdonképpen, nincsenek hozzá, 2 gerezd fokhagymából és egy fejnyiből is készíthető ugyanakkora adag, csak egyik enyhébb, a másik meg erőteljesebb fokhagymaízű lesz.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ a fentieken kívül másféle muzsdéjokat is lehet készíteni; ízesíthetjük mustárral, zöldfűszerekkel, de a variációk száma végtelen, ki-ki bátran kísérletezzen!

Muzsdéjvariációk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Narancsszósz
Narancsszósz

4 narancsot megpucolunk, a fehér részt nagyjából leszedjük, majd rozmaringgal és 2 dl 100%-os narancslével összeturmixoljuk (darabosra). Közben odateszünk olvadni egy kis vajat kók...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
BESAMELLMÁRTÁS
BESAMELLMÁRTÁS

Zöld fűszerekkel Ha kaporral, petrezselyemlevéllel vagy turbolyával gazdagítja a fehér mártást, tegyen a besamelhez kb. 1 evőkanálnyi tejszínt is. Ez lágyítja az ízeket, és kiemel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Teriyaki
Teriyaki

A hozzávalókat keverd össze egy főzésre alkalmas edényben, majd forrald fel a keveréket. Néhányszor megkeverve főzd addig a szószt, amíg körülbelül felére fogy, és sűrűbbé válik....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Meggyszósz
Meggyszósz

A meggyet kevés vízzel feltesszük főzni. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget és körülbelül 15-20 perc alatt puhára főzzük. A rumpuncs pudingport elkeverjük a tejjel és hozzácsur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk