4 db 3,5 dl-es üveghez:
1 kg narancs,
½ l rostos narancslé,
1 kg gyümölcshöz való zselésítő anyag,
1 kg kristálycukor,
2 citrom leve,
1 vaníliarúd (van. cukorral helyettesíthető),
1 kisujjnyi fahéj,
3-4 szegfűszeg,
1 csillagánizs (elhagyható)
3 cl Campari vagy piros gyümölcs szörp
A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, és 2 narancs héját (fehér bundáját nem) burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, gyufaszál-vékonyságú csíkokra metéljük. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, hogy veszítsen kesernyés ízéből, majd legalább 10 percre bő hideg vízbe tesszük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Az összes narancsot meghámozzuk, kifilézzük, hogy a vékony hártyákból és a fehér részekből ne kerüljön bele, majd egy tálba rakjuk levével együtt (ez a legmacerásabb része, de megéri).
A zselésítő anyagot (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) elkeverjük a teljes mennyiségből elvett 2 ek. kristálycukorral, majd a narancshúshoz adjuk, és összekeverjük.
A narancslét összeforraljuk a maradék kristálycukorral, citromlével, a felhasított vaníliarúddal és a fűszerekkel, beleszórjuk a narancshéjcsíkokat, mérsékelt tűzön, fedő nélkül 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a narancshúst és folyamatosan-erőteljesen kevergetve az újraforrástól számított két percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről a dzsemet (egyenlőre folyékony, nem kell megijedni!!!), belekeverjük a Camparit v. a szörpöt, hogy élénkebb színe legyen, kidobjuk a fűszereket, ha szükséges leszűrjük a habját.
Az üvegeket tepsibe állítjuk, amit ujjnyira felöntük meleg vízzel, és derékban elvágott tölcséren át színültig töltjük őket a dzsemmel. Azonnal lezárjuk, és fejre állítjuk az üvegeket 5 percre, majd visszafordítjuk, és kész!
Eléggé macerás az elkészítése mert sok dologra oda kell figyelni, de az eredmény megéri mert nagyon finom lekvárt kapunk. A mennyiségekre is oda kell figyelni, nehogy sokat készít...
Elkészítési idő: 1óra 30perc Nehézség: NehézA narancsot pucold meg, filézd ki, azaz a fehér rész mellett a gerezdek hártyáját is távolítsd el éles késsel. A tököt feldarabolva tedd egy tepsire, süsd meg 180 fokon körülbelü...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűAz izabella szőlőt (más szőlőfajtából is készíthetjük) leszemezzük, megmossuk, majd lábosba tesszük és fél bögre vizet öntünk alá. Lassú tűzön hagyjuk forrni, amíg a szemek megpatt...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz