♥ TÉSZTA:
1,5 csésze liszt
1,5 csésze cukor
3/4 csésze holland kakaópor
1,5 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
1 tk. só
1 narancs reszelt héja
2 nagy tojás
3/4 csésze író
3/4 csésze frissen facsart narancslé
1 tk. vanília kivonat
5 ek. olaj
♥ KRÉM:
4 nagy tojás
20 dkg cukor
2 ek. holland kakaópor
10 dkg 74 %-os étcsokoládé
1 tk. vanília kivonat
20 dkg puha vaj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta hozzávalóit a robotgép táljába mérjük és rövid idő alatt sima, egynemű tésztát keverünk belőle.
2 darab 20 cm átmérőjű sütőforma aljába sütőpapírt terítünk, és a kikevert tészta felét előbb egyikbe, majd a másikba beleöntjük. betesszük őket az előmelegített sütőbe, a hőfokot visszavesszük 170 fokra és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, inkább kissé tapadós maradjon!
A kisült tortalapokat rácsra tesszük és kihűtjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. Előveszünk egy lábast, az aljába beleöntünk kb. 2 ujjnyi magasan vizet, majd ráteszünk egy akkora tálat, ami kissé belesüllyed, de az alja nem ér a vízbe. A tálba önztjük a cukrot, hozzáadjuk az egész tojásokat és egy habverővel addig kevergetjük, verjük, amíg a krém jól besűrűsödik. (Kb. 10-12 perc alatt van készen).
Elzárjuk alatta a lángot, a krémbe szórjuk a 2 evőkanál kakaóport, elkeverjük, majd beletördeljük a csokoládét és hozzáadjuk a vaníliát is. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad és a krém szép fényes, egynemű lesz. Félretesszük és kihűtjük.
Amikor a krém kihűlt a robotgép táljába tesszük és a puha vajjal kihabosítjuk.
Tortatálra tesszük az egyik tortalapot, kenünk rá a krémből, arra rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel vastagon bevonjuk az egész tortát. 1-2 órára hűtőbe tesszük, azután tálaljuk.
♥ A mennyiségek csészében vannak megadva, 1 csésze 2,5 dl.
♥ A tésztához írót használok, de ha nincs, semmi pánik. Ugyanannyi tejet kimérünk, adunk hozzá 1 tk. friss citromlevet, 3-4 percig állni hagyjuk és máris használhatjuk.
A vajat megolvasztjuk, majd a darált keksszel összemorzsoljuk. Egy kivajazott 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk, és 170 fokon 5 percig sütjük. Összekeverjük a mascarponét, a cukrot...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, ha túl száraz, adok hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Lényeg, hogy gyorsan kell csinálni, a vaj legyen hideg, ne olvadjon meg a gyúrás közben....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskóta alaphoz Elkészítjük a diós piskóta tortaalapot, amit a szeletelés előtt majd rendesen hagyjunk kihűlni. (Ehhez a tojásokat 1-2 órával a sütés előtt kivesszük a hűt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézVálasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a vaníliát, az olajat és a joghurtot, és ezekkel is alaposan keverjük össze. Szitáljuk át...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű