25 dkg liszt
20 dkg barnacukor
40 g vaníliás cukor
25 dkg sárgarépa (reszelve)
3 db tojás (nagy)
1,5 dl étolaj
10 dkg darált dió
1 db narancs reszelt héja
1 db nagy narancs (felkockázva)
10 dkg mazsola
1 mk őrölt fahéj
1 csipet szerecsendió (el is hagyható)
1 csipet só
6 g sütőpor
1 tk szódabikarbóna
A vaníliás krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
A marcipán díszítéshez:
20 dkg marcipán
pár csepp piros, sárga, és zöld ételszínező
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a szerecsendióval, a gyömbérrel és a fahéjjal.
A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát, és a reszelt narancshéjat.
A barna porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze az egész tojásokkal, majd adjuk hozzá az olajat is.
Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos.... keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze.
Végül keverjük a masszához a sárgarépás keveréket, és az előzőleg megpucolt, gerezdekre szedett, és kisebb darabokra felvágott narancsot is.
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (a formát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre.
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, majd szintén keverjük jó habosra.
A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint díszítsük.
10 dkg marcipánra csepegtessünk pár csepp zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.
A maradék marcipánt osszuk el kétfelé, majd színezzük meg a piros és sárga ételszínezővel. Ezután mindegyikből formázzunk kisebb tojásokat.
A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére, majd a színes tojásokat ízlés szerint helyezzük rá.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.
A recept 24 cm-es tortaformához készült-
A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet morzsalékosra aprítjuk majd összekeverjük a megolvasztott vajjal, és egy tortaformába nyomkodjuk, majd a hűtőbe tesszük. 100 ml tejszínt összekeverünk 10 g zselatinnal....
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElőző nap felforraljuk a tejszínt a cukorral, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, és lassú tűzön addig főzzük, míg a csoki teljesen feloldódik, és elegyedik a tejszínnel. Ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször elkészítjük a rózsaszín krémet. Ehhez felforraljuk a tejet, egy pár kanál plusz tejben kikeverjük a pudingport, majd a forró tejhez öntjük és sűrűre főzzük. Még melegen ho...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: Közepes