4 dkg vaj
4 dkg cukor
25 dkg porcukor
4 tojás+2 fehérje
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 dl tej
baracklekvár.
Előszöra puha vajat keverjük habosra a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a 4 tojássárgát is. Az élesztőt a langyos tejben futtassuk fel pár perc alatt, majd adjuk hozzá az előbbihez a liszttel együtt. Adjunk hozzá még annyi tejet, hogy könnyen verhető, puha tésztát kapjunk. Ha kész a tésztánk, akkor sütőpapírral kibélelt tepsiben kenjük el kb. 1 cm vastagon: ez nehézkes, mert a tészta nyúlós és nehéz egyenletesen eloszlatni. Ezután még 30 percig hagyjuk a tepsiben kelni sütés előtt. A 180°-ra előmelegített sütőben süssük világos barnára. (20-25 perc). Ha megsült a tészta, kenjük meg baracklekvárral és készítsük el a habos réteget. Elkezdjük verni a tojásfehérjér, amikor habosodni kezd, fokozatosan beleszitálom a porcukrot. Ha kész, rákanalazom a lekváros tésztára, eloszlatom,
és 170°-on még 15 percig sütöm. (Addig kell sütni, míg a hab teteje keményre sül.) Még melegen vágjuk kockára . Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből való.
1. 30 dkg lisztet, 1 egész tojást, 5 dkg zsírt (vagy 6 dkg margarint), 1 csomag vaníliás cukrot, 3 evőkanál kristálycukrot, 0,5 dkg szalalkálit tejjel összegyúrunk, hogy beigli tés...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA vajas tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A darált mákot a forrásban lévő tejbe öntjük és hozzászórjuk a többi hozzávalót. Ha összeállt a töltelék, rakjuk félre, hogy kihűl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Az így kapott tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A lisztet a zsír...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz