4 dkg vaj
4 dkg cukor
25 dkg porcukor
4 tojás+2 fehérje
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 dl tej
baracklekvár.
Előszöra puha vajat keverjük habosra a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a 4 tojássárgát is. Az élesztőt a langyos tejben futtassuk fel pár perc alatt, majd adjuk hozzá az előbbihez a liszttel együtt. Adjunk hozzá még annyi tejet, hogy könnyen verhető, puha tésztát kapjunk. Ha kész a tésztánk, akkor sütőpapírral kibélelt tepsiben kenjük el kb. 1 cm vastagon: ez nehézkes, mert a tészta nyúlós és nehéz egyenletesen eloszlatni. Ezután még 30 percig hagyjuk a tepsiben kelni sütés előtt. A 180°-ra előmelegített sütőben süssük világos barnára. (20-25 perc). Ha megsült a tészta, kenjük meg baracklekvárral és készítsük el a habos réteget. Elkezdjük verni a tojásfehérjér, amikor habosodni kezd, fokozatosan beleszitálom a porcukrot. Ha kész, rákanalazom a lekváros tésztára, eloszlatom,
és 170°-on még 15 percig sütöm. (Addig kell sütni, míg a hab teteje keményre sül.) Még melegen vágjuk kockára . Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből való.
--a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük, hagyjuk kihűlni - a tésztához a hozzávalókból kevés tejjel könnyen kezelhető tésztát gyúrunk, két cipót formázunk belőle -az első...
Elkészítési idő: 30 percAz almákat meghámozuk és cikkekre vágjuk. Az alma cikkeket a tepsi aljàra szép sorba lepakoljuk. A tészta hozzâvalòit összekeverjük és az almákra öntjük. 200 fokon megsütjük és fag...
Elkészítési idő:A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábasba összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval és összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük, lisztezett deszká...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra