10 dkg méz
7,5 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
1 nagy +1 kicsi tojás
1/2 kk szódabikarbóna
1,5 kk mézeskalács fűszerkeverék
37,5 dkg liszt
25 dkg töltetlen kemény cukorka több színben mozsárban megtörve
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen(én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üvegsütit szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor egy fogpiszkáló segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az így lkeletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukort, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fenáll a veszélye, hogy itt ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamelizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb mint ahogy a szaggatással, másodszaggatásal, majd a cukor betöltéséval végeznénk.
♥ a cukor hamar összeáll megtörés után, olyankor villával fellazítjuk
♥ sokáig eláll fém dobozva zárva. Ha nincs lezárva akkor pár nap után a cukor olvadni kezd.
♥ A cukrokat színek szerint külön.külön törjük
1. A tejföl felét kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Kóstoljátok, ha nem elég édes, akkor tegyetek hozzá még cukrot, vagy ha nem vagytok édesszájúak, akkor eleve csak ke...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. liszt + porcukor + m. fűszerkeverék + szódabikarbóna --> összekeverjük 2. enyhén olvasztott margarin + méz + tojás 3. villával átkavarjuk (kb. 1 perc) 4. kézzel tésztát...
Elkészítési idő: kb. 3-4 óra Nehézség: Könnyű-az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk -aztán összekeverjük liszt + cukor + só + tojássárgája + puha vaj + -az almát héjastól lereszeljük a nagy lyukú reszelőn -ha túl leves...
Elkészítési idő: 120perc Nehézség: Közepes