300 g liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
150 g puha vaj
140 g kristálycukor
4 tojásfehérje
300 ml száraz pezsgő
6 tojássárgája
150 g kristálycukor
300 ml száraz pezsgő
425 g mascarpone
15 dkg áfonyalekvár
A tésztához a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 23 cmes sütőformát kivajazunk, kilisztezünk.
A lisztet elkeverjk a sütőporral és a sóval. Robotgépben krémesre keverjük a vajat és a cukrot. A tojásfehérjéket egyenként beledolgozzuk, majd hozzáadjuk a pezsgőt és a lisztes keveréket váltakozva, három-négy lépésben. A masszát az előkészített formába öntjük és 35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A pezsgőkrémhez a tojássárgáját és a cukrot egy nagy tálba tesszük, amit vízgőz fölé helyezünk. Habverővel elkezdjük habosítani, majd folyamatosan, vékony sugárban hozzáadagoljuk a pezsgőt. Egészen addig verjük a gőz felett, amíg stabil, kemény habot kapunk. Levesszük a gőzfürdőről és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponét habverővel habosra verjük és a kihűlt pezsgőhabbal összeforgatjuk: először néhány kanálnyit a pezsgőhabből a mascarponéhoz keverünk, hogy fellazítsuk, majd a fellazított mascarponét a pezsgőhabhoz adjuk és lágyan összeforgatjuk.
A kihűlt tortalapot visszatesszük a tortaformába, megkenjük lekvárral és ráöntjük a pezsgőkrémet. Mélyhűtőbe tesszük és hagyjuk megdermedni. Szeletelés előtt a hűtőben kiengedjük, amíg éppen vágható lesz.
A piskóta elkészítése nálam: 4 tojást és 4 evőkanál kristálycukrot egy keverőtálban együtt habosra verek a kézi mixerrel. Akkor jó, ha már az ujjunkat beledugva nem cseppen vissz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához kikeverjük a tojássárgát a cukorral, majd a vízzel és az olajjal. Ezután beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütőpapírra teszünk egy kanál olvasztott étcsokit arra fehér csokit csiga formában és egy kés hegyével csíkokat húzgálunk és hagyjuk megszáradni. Ketté vágjuk és kész is. Vagy fél...
Elkészítési idő: 3-4 óra Nehézség: KönnyűA piskótát elkészítjük. Sülési idő kb 60 perc Kihűtjük Elkészítjük a vanília krémet Töltjük a tortát,vajas krémmel átkenjük a burkolás előtt
Elkészítési idő: 10 óra Nehézség: Nehéz