Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Pirított gríz meggymártással (Anditól)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


40 dkg friss kimagozott meggy, (v. konzerv)
10 dkg kristálycukor,
1 kis pohár tejföl,
2 evőkanál liszt,
egy kis darab vaníliarúd,
pár darab szegfűszeg,
pár darab egész fahéj, ( vagy őrölt )
15 dkg búzadara,

Elkészítés:


♥ A mártás elkészítése :
tegyük egy edénybe a meggyet, és öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vanília rudat, a fahéjat, és a szegfűszegeket. ( ha van fűszertartó tojásunk akkor abba tegyük a fűszereket, könnyebben ki tudjuk majd venni ) Forraljuk fel, majd távolítsuk el a fűszereket. Habverővel keverjük ki a tejfölt a liszttel, merjünk hozzá a meggy levéből, keverjük simára, és habarjuk be a mártást. Forraljuk fel, és zárjuk el alatta a lángot. Természetesen mikor nincsen friss meggy akkor fagyasztott, és konzerv meggyből is elkészíthető.
Konzerv meggy használatakor ne vízzel, hanem a meggy levével forraljuk fel, és mivel az már édesített ezért kevesebb cukrot kell használni a készítéskor.
Habarás helyett 1 cs vaniliás pudingport keverek ki a tejfölben, sokkal krémesebb lesz az állaga.

♥ Pirított dara elkészítése :
3 evőkanál olajon folyamatos keverés mellett, közepes lángon pirítsuk meg a búzadarát, közben fél mokkáskanálnyi sóval ízesítsük. Ha egyenletesen megpirult adjunk hozzá 4 dl hideg vizet, keverjük jól össze, fedjük le fedővel, és 5 perc alatt beszívja a vizet.
A pirított dara akkor lesz pergős, ha forró-fővő vízzel öntjük fel, és közben gyorsan kavargatjuk. Kb. fél perc alatt besűrűsödik, akkor lehet elzárni alatta a gázt, és befedve hagyjuk. Az utána következő fél órában kb. 2-3 alkalommal kell jól átkeverni, hogy a gőz távozzon belőle. Az egyes kavargatások után mindig visszafedjük. Ezután lesz jó pergős
A dara pirításához vastag falú edényt használjunk, különben könnyen leéghet.

Pirított gríz meggymártással (Anditól)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tünde
Sonkás sajtos tészta
Sonkás sajtos tészta

A tésztát sós vízben megfőzzük. A sonkát felaprítjuk és kevés olajban megsütjük, majd levesszük a tűzről. A paradicsompürét egy edénybe tesszük, adunk hozzá 1 dl vizet és felmelegí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Császármorzsa erdeis-málnás öntettel
Császármorzsa erdeis-málnás öntettel

Hozzávalók: Tészta: 4 dl langyos tej 25 dkg sima liszt 4 egész tojás 15 dkg porcukor 5 dkg + 5 dkg vaj 1 csomag vaníliás cukor citromhéj mazsola Szósz: fél kg szilva...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sonkás tészta (Stahl)
Sonkás tészta (Stahl)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazunk és zsemlemorzsával beszórunk egy 20×30 cm-es, 6 cm magas tepsit. 2 A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, és a főzővízbe 1 evőkanál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Almás kelt palacsinta
Almás kelt palacsinta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk