Családireceptkönyv.hu

Sajtroló


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
1 cs. leveles tészta
♥ SAJTKLRÉM
12,5 dkg sajt (keverék is lehet)
5 dkg tubusos sajtkrém (nem a szendvicskrém!)
0,25 l tej
2,5 ek liszt
5 dkg vaj

Elkészítés:


A 2,5 dl tejet és a 2,5 evőkanál lisztet egy kisebb lábosban habverővel csomómentesre dolgozom, majd kis lángon felteszem főni. Gyakran kevergessünk, mert a liszt nagyon lehúzza, és gyorsan odakap, ha nem figyelünk rá. Felforraljuk, és kb. besamel sűrűségű folyadékot kapunk - ekkor hozzáöntjük a 12,5 dkg reszelt sajtot, elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és ha a sajt szépen elolvadt, kitesszük egy hűvösebb, szellősebb helyre hűlni.
Ahogy kihűlt, belenyomjuk a sajtkrémet, és hozzá keverjük a kissé megolvasztott vajat, és újfent simára keverjük. A sajtkrémünk kész is van, már csak egy habzsákra lesz szükségünk a továbbiakban.

A leveles tésztát a következő képpen dolgozom fel: kiterítem a pultra, de nem veszem le róla a sütőpapírt, és késsel vagy derelyeszaggatóval kb. 1 cm széles csíkokra vágom fel. Egy lapból kb. 20 csík jön ki, próbáljunk szabályosan dolgozni. Ha felosztottuk a lapot, egy felvert tojással megkenjünk a tetejét, így utólag már nem kell a formán tojásoznunk.
Fogunk egy formát (ha először használjuk, olajozzuk be őket), és lentről indítva úgy tekerjük rá a tésztacsíkot, hogy a szélek fedjék egymást ( lehetőleg ne tojásozzuk össze a tészta alatt a formát, mert ráragad.) Szépen sorban feltekerjük a csíkokat, és egymás mellé helyezzük őket a sütőpapírral ellátott tepsire, mehet viszonylag szorosan, hiszen nem nő meg túlságosan a térfogata.
Ha kész vagyunk a tekeréssel, 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Abban a pillanatban ahogy kivettük, vegyünk a kezünkbe egy konyharuhát, amivel meg tudjuk fogni a forró formákat és a forró tésztát egyaránt, mivel ezt még forrón le kell húznunk a formáról! Dolgozzunk gyorsan, mert ha kihűl, könnyen ráragad, és nem tudjuk leszedni. Nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk az ügy érdekében, hiszen elvileg az olaj miatt könnyedén lecsusszannak a kis rolóink - amiket ezután szintén kihűtünk, bár ez a "kialakításának" köszönhetően kb. 5 perc alatt meg is van.
Töltés : A krémet habzsákba kanalazzuk, majd egy csillagcső (vagy bármilyen cső) segítségével a rolókba nyomjuk, lehetőleg úgy, hogy kitöltse a formát. Töltés után a két végét, ahol látszik a krém, reszelt sajttal borítjuk (kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy ott maradjon), és egy tálcára tesszük, ami aztán bekerül a hűtőbe.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ A krém mennyisége 1 csomag tésztához elég.

Sajtroló

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Sajtos csiga
Sajtos csiga

A tészta hozzávalóit tálba rakjuk, dagasztjuk, majd 2 részre osztjuk. Gyúródeszkán kb. 30 cm-es téglalapokat nyújtunk, megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, mint a bejglit, alufóli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Juhtúrós pogácsa
Juhtúrós pogácsa

A vajat elmorzsoljuk a lisztel és az élesztővel. A többi hozzávalóval együtt a tésztát összegyúrjuk, majd negyedórát pihentetjük langyos helyen. 190 fokra előmelegítjük a sütőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Görög tésztabatyu (Toochee)
Görög tésztabatyu (Toochee)

A csirkemellet megtisztítjuk, felszeleteljük, megszórjuk a gyros fűszerkeverékkel, Ha a fűszerkeverékben nincs só, megsózzuk. Kevés zsiradékon megsütjük, majd felkockázzuk. A ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: józsefné
Napokig puha pogácsa
Napokig puha pogácsa

Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, leszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat. Hozzáadjuk a sót, a két...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk