♥ TÉSZTA:
1 cs. leveles tészta
♥ SAJTKLRÉM
12,5 dkg sajt (keverék is lehet)
5 dkg tubusos sajtkrém (nem a szendvicskrém!)
0,25 l tej
2,5 ek liszt
5 dkg vaj
A 2,5 dl tejet és a 2,5 evőkanál lisztet egy kisebb lábosban habverővel csomómentesre dolgozom, majd kis lángon felteszem főni. Gyakran kevergessünk, mert a liszt nagyon lehúzza, és gyorsan odakap, ha nem figyelünk rá. Felforraljuk, és kb. besamel sűrűségű folyadékot kapunk - ekkor hozzáöntjük a 12,5 dkg reszelt sajtot, elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és ha a sajt szépen elolvadt, kitesszük egy hűvösebb, szellősebb helyre hűlni.
Ahogy kihűlt, belenyomjuk a sajtkrémet, és hozzá keverjük a kissé megolvasztott vajat, és újfent simára keverjük. A sajtkrémünk kész is van, már csak egy habzsákra lesz szükségünk a továbbiakban.
A leveles tésztát a következő képpen dolgozom fel: kiterítem a pultra, de nem veszem le róla a sütőpapírt, és késsel vagy derelyeszaggatóval kb. 1 cm széles csíkokra vágom fel. Egy lapból kb. 20 csík jön ki, próbáljunk szabályosan dolgozni. Ha felosztottuk a lapot, egy felvert tojással megkenjünk a tetejét, így utólag már nem kell a formán tojásoznunk.
Fogunk egy formát (ha először használjuk, olajozzuk be őket), és lentről indítva úgy tekerjük rá a tésztacsíkot, hogy a szélek fedjék egymást ( lehetőleg ne tojásozzuk össze a tészta alatt a formát, mert ráragad.) Szépen sorban feltekerjük a csíkokat, és egymás mellé helyezzük őket a sütőpapírral ellátott tepsire, mehet viszonylag szorosan, hiszen nem nő meg túlságosan a térfogata.
Ha kész vagyunk a tekeréssel, 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Abban a pillanatban ahogy kivettük, vegyünk a kezünkbe egy konyharuhát, amivel meg tudjuk fogni a forró formákat és a forró tésztát egyaránt, mivel ezt még forrón le kell húznunk a formáról! Dolgozzunk gyorsan, mert ha kihűl, könnyen ráragad, és nem tudjuk leszedni. Nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk az ügy érdekében, hiszen elvileg az olaj miatt könnyedén lecsusszannak a kis rolóink - amiket ezután szintén kihűtünk, bár ez a "kialakításának" köszönhetően kb. 5 perc alatt meg is van.
Töltés : A krémet habzsákba kanalazzuk, majd egy csillagcső (vagy bármilyen cső) segítségével a rolókba nyomjuk, lehetőleg úgy, hogy kitöltse a formát. Töltés után a két végét, ahol látszik a krém, reszelt sajttal borítjuk (kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy ott maradjon), és egy tálcára tesszük, ami aztán bekerül a hűtőbe.
♥ A krém mennyisége 1 csomag tésztához elég.
A liszthez hozzá adjuk a rámát a zsírt a tojást a sót a sajtot,belemorzsoljuk az élesztőt összegyúrjuk,1 órára a hűtőbe tesszük.Utána nyújtjuk bekenjük tojással megszórjuk sajttal...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Míg kel, egy tálba öntjük a lisztet és a sót. A margarint elmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük a tojást, a tejf...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, végül a fel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük 1 csapott ek. sóval, és mélyedést készítünk a közepébe. 2,5 dl kefirt/joghurtot meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeve...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz