1kg liszt,
1 pohár tejföl,
5 dkg élesztő,
3 dl tej,
30dkg olvasztott zsír,
5 kávéskanál só,
köménymag
A lisztet egy mély edénybe szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a megolvasztott zsírt, a meglangyosított tejet, a tejfölt, valamint az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, dagasztjuk (ez férfiaknak kifejezetten testreszabott munka és tényleg, némelyikük őrülten férfias közben), kellemesen puha tésztát kapunk végeredményként. Megkelesztjük. Nyújtódeszkára borítjuk. Tilos összegyúrni! Elnyújtjuk ujjnyi vastagra, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd egyenként ovális alakúra kinyújtjuk őket a lehető legvékonyabbra és felsodorjuk úgy, hogy közben nagyon óvatosan enyhén húzzuk is. Tepsiben kifli alakúra formázzuk, ügyelve arra, hogy az utolsó hajtás mindig a tepsin feküdjön (ellenkező esetben sülés közben felnyílik a széle) majd tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk. Hagyjuk kicsit kelni, végül forró sütőben pirosra sütjük őket.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk 10-15 perc alatt. Ezután a liszttel, a tojással, az olvasztott vajjal (margarin) és sóval tésztát gyúrunk belőle (kenyérsütőgép dag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet és az olajat meglangyosítjuk egy tálban. Beletesszük az élesztőt, vagy ugye belemorzsoljuk. Kicsikét megkavarjuk. Beletesszük a sóval, cukorral elkevert lisztet. Összegy...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tejet langyosítsd meg, rakd bele a cukrot, majd az élesztőt. Várj 10 percig, amíg jól megnő a térfogata. A lisztet öntsd egy tálba, üsd hozzá a tojásokat, öntsd hozzá az olajat,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1,5 dl langyos , cukros tejben az élesztőt felfuttattam. A liszthez kevertem mindent és összegyúrtam. Egy viszonylag lágy,de már nem ragadós tésztát kaptam. Meleg helyen kelt kb 45...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű