♥ TÉSZTA
200 g vaj
100 ml habtejszín (30-32%-os)
375 g búzaliszt (BL55)
2 db tojássárgája
8 g só
A díszítéshez
tojás (közepes, "M"-es méretű)
olajos magok vegyesen
Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Figyelem! Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba. Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojással, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
A sajtot, diót legcélszerűbb konyhai aprítógéppel dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200°-os sütőbe. Aranybarnára sütjük kb. 20-25 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal / vajjal, összekeverjük a sóval, majd beletesszük a felfuttat...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés: A lisztet a szalalkálivel elkeverjük, a margarinnal elmorzsoljuk, a többi hozzávalókkal együtt annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy könnyen kezelhető legyen. ½ cm vasta...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA csirkemellet megtisztítjuk, felszeleteljük, megszórjuk a gyros fűszerkeverékkel, Ha a fűszerkeverékben nincs só, megsózzuk. Kevés zsiradékon megsütjük, majd felkockázzuk. A ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, összetörjük, mint a krumplipüréhez és hagyjuk teljesen kihűlni (ha nem hűl ki teljesen, akkor ragacsos lesz a tészta) Ha kihűlt, összedo...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes