600 g finomliszt
250 g vaj
200 g tejföl
50 g friss élesztő
2 db tojás
1 db tojássárgája
150 g ementáli sajt
1 dl tej
só ízlés szerint
Az élesztőt a szokott módon kevés tejben megáztatjuk.
Majd a liszt közepébe öntjük, a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk.
Pihentetjük 30 percet. Majd kinyújtjuk kb 2 cm-re, és összehajtogatjuk a szokásos módon. 30 percet pihentetjük újból. Ezt a műveletet még megismételjük 3-szor.
Ezután lisztes deszkára borítjuk a tésztát, 2 cm-re kinyújtjuk. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal. Kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütjük. Jó étvágyat.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne az élesztőt, majd a sót. Elmorzsoljuk benne a margarint, végül a tejföllel összedolgozzuk. Letakarva 1 órát pihentetjük. 2 nagyobb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos vízzel, a cukorral összekeverem. Hozzáadom a lisztet, zsírt és jól összedolgozom, hagyom egy 15-20 percet pihenni. (Ha van kenyérsütő géped, nyugodtan dobj be...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk - kovászt készítünk. A vajat és az olajat összeolvasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes