4 dkg élesztő, vagy száraz élesztő(2x7 g-os tasak)
60 dkg liszt
25 dkg margarin (márkás)
1 egész tojás és egy sárgája
1 ek só
2 dl 20%-os tejföl
1 felvert tojás és reszelt sajt
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük az élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Ha letelt az idő, átgyúrjuk, és kettőbe vesszük. Lisztes nyújtótáblán kinyújtjuk, és hajtjuk. Egyharmadát behajtjukjobbról, majd a másik harmadát balról. Ezután pedig hosszában ismét hármas hajtással készítünk egy párnát. Ezt a munkafolyamatot megismételjük (tehát kétszer kinyújtjuk, és hármas hajtással rétegezzük). Megéri a munkát, így lesz igazán leveles a tésztája.Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét a késsel megmintázzuk. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a darabokat egyesével az ujjainkkal sodorjuk meg, ez segít abban hogy megnőljön. A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és a reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt. 180 c-on 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük, és utána egy rácson hagyjuk kihűlni.
Először a tésztát készítjük el: a tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagyobb tálban elkeverjük, hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóvalösszeállítjuk a tésztát, amit 15 percig hideg helyen pihentetünk. 1 tojást villával kissé felverünk, felét ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés módja: A lisztet, a tojást, a kefirt, étolajat, sót, a felfuttatott élesztős tejet a cukorral összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk, majd végül 12 részre osztjuk. A só...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű