Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Tökös tekercs


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA
20 dkg tökpüré
13 dk liszt
csipet só
½ tk szódabikarbóna
½ tk sütőpor
½ tk őrölt szegfűszeg
½ tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szerecsendió
3 tojás
20 dkg cukor (mostanában 15-re csökkentettem és úgy is jó)
♥ KRÉM:
25 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor
½ citrom vagy narancs leve
1 citrom vagy narancs reszelt héja
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:


Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Teríts egy konyharuhát a pultra ás bőségesen szórd meg porcukorral. Ezzel fogod feltekerni a tekercset, fontos, hogy ne ragadjon a konyharuhához – de így is kicsit hozzáragad sajnos.

Keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. A tojásokat és a cukrot robotgéppel verd habosra addig, míg kivilágosodik, add hozzá a tökpürét, és ezzel is verd tovább. Add hozzá a lisztes keveréket, forgasd össze, és terítsd a tepsibe. Süsd 15-18 percig, vagy amíg a teteje rugalmas nem lesz.

Borítsd az előkészített konyharuhára, és húzd le róla a sütőpapírt. Tekerd fel a konyharuhával együtt, majd tedd rácsra és hagy teljesen kihűlni. Közben keverd ki a mascarponét a citromlével, a -héjjal és a porcukorral. Ha teljesen kihűlt a tészta, óvatosan tekerd ki, ha odaragadt, szedegesd le a konyharuháról, majd kend meg az egészet a krémmel úgy, hogy a legvégén hagyj ki kb. 1 cm-t. Tekerd fel, a krém úgyis odanyomódik a végére.

Csomagold műanyag fóliába, hogy egyben maradjon, és tedd a hűtőbe legalább 2 órára. Ennyi idő alatt már eléggé megdermed, hogy szeletelni lehessen.

♥ Tökpüré : Egységnyi tökből nagyjából feleannyi tökpüré lesz. Ehhez minden nélkül megsütöm a tököt amolyan szétesősre, majd botmixerrel pürésítem. Nagyjából 20 dkg-os porciókban teszem a mélyhűtőbe. Gnoccihoz is ez kell, bár még kicsit ki kell belőle főzni a nedvességet, és mindenféle süteményhez is ezt használom, úgyhogy egy nagy tököt ha megsütök, az gyakran 4-5 féle ételhez is elég lehet, és nem kell minden alkalommal külön babrálni.

Tökös tekercs

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Répatorta
Répatorta

Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral habosra verjük, beletesszük a mézet, a sütőport, a mazsolát, a sót, és jól összekeverjük. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, ás h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Zabpelyhes palacsinta
Zabpelyhes palacsinta

Keverd össze a lisztet a zabpehellyel, a cukorral, a sóval és a sütőporral. A tejhez robotgéppel keverd a tojásokat, majd az étolajat. Add hozzá a száraz hozzávalókat, és keverd cs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Fánk - Ananászfánk - OK
Fánk - Ananászfánk - OK

1. A felvert tojásokat simára keverjük a szétmorzsolt élesztővel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a rumot, a tejet és a lisztet. 2. Kevés sóval ízesítjük és 2 órán keresztül hagyj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis keksz (Mókuslekvár)
Csokis keksz (Mókuslekvár)

Vajat vagy rámát megolvasztjuk, a barna cukrot beletesszük, elkeverjük. 2. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, beleszitáljuk a kakóport és...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk