1/2 kg cukor
2 dl víz
1/2 kg vaj
+ a kiválasztott krémnek megfelelő hozzávaló.
Fél kg cukrot 2 dl vízzel főni teszünk, és a habot állandóan leszedve, az edény oldalát több ízben összemosva (lásd: cukorfőzés), lágy fondánsűrűségre (IV. sűrűségi fok) főzzük. Ha a kellő sűrűséget elértük, tehát a belemártott főzőkanál nyeléről levett cukorból nagyon lágy golyót tudunk formálni, azonnal elvesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Most fél kg vajat habüstben habverővel nagyon habosra kikavarunk, és a kihűlt cukrot nagyon vékony sugárban folytonos keverés közben belecsurgatjuk a kikavart vajba. Minél tovább keverjük a habverővel, a krémbe annál több levegőt viszünk bele, tehát annál könnyebb lesz. Ebből az alapkrémből megfelelő ízesítő anyagokkal a krémek egész skáláját készíthetjük el.
♥ KRÉMEK ALAPVAJKRÉMBŐL ♥
♥ Csokoládékrém:
450 g alapvajkrémhez hozzákeverünk 2 evőkanál kakaót és negyed csomag vaníliás cukrot.
♥ Diókrém:
300 g vajkrémhez hozzákeverünk 50 g finomra darált diót és 1 kávéskanálnyi rumot vagy 3 csepp rumesszenciát.
♥ Mokkakrém:
250 g alapvajkrémhez hozzákeverünk törökkávédarálón megdarált, esetleg átszitált feketekávét.
♥ Mogyorókrém:
40 g mogyorót szép világossárgára pirítunk. A héját előbb egy zacskóban, majd rostán ledörzsöljük, azután a mogyorót megdaráljuk. Negyed csomag vaníliás cukorral együtt belekeverjük 350 g alapvajkrémbe.
♥ Narancskrém:
400 g egyszerű vajkrémet elkeverünk 1 narancs és 1 citrom levével. Hozzákeverünk egy kávéskanál narancsszeszt és 25 g megdarált, cukrozott narancshéját.
♥ Eper- vagy málnakrém:
300 g alapvajkrémet elkeverünk 50 g megmosott, szitán áttört eperrel, illetve málnával és 1 kávéskanál citromlével.
♥ Mandulakrém:
300 g vajkrémet elkeverünk 50 g hámozott, darált mandulával, amelyhez 7-8 szem keserű mandulát (szilvamagot) is keverhetünk.
♥ Cseresznyekrém:
300 g alapvajkrémbe belekeverünk 50 g kimagozott, szitán áttört cseresznyét és 1 kávéskanál citromlevet.
♥ Meggykrém:
300 g vajkrémet összekeverünk 50 g kimagozott, szitán áttört friss meggyel. Ez a krém, valamint a többi gyümölcskrém nyers gyümölcs helyett gondosan megtisztított, teljesen szagtalan húsdarálón átdarált dzsemből is készíthető.
♥ Puncskrém:
400 g vajkrémbe belekeverünk 5 csepp rumesszenciát.
♥ Gesztenyekrém:
A vajkrémet és a cukrozott gesztenyepürét egyenlő arányban összekeverjük, és ízlés szerinti rummal (esetleg néhány csepp rumesszenciával) és kevés vaníliás cukorral ízesítjük.
♥ Citromkrém:
400 g alapvajkrémet elkeverünk 1 citrom levével és lereszelt héjával. A reszelt citromhéj helyett belekeverhetünk 1 kávéskanálnyi citromszeszt is. Ezeknél a krémeknél nagyon fontos, hogy a krémet az ízesítőanyagokkal habverő segítségével nagyon jól és nagyon habosra elkeverjük.
♥ Fondanos vajkrém:
Ha van kész fehér fondánunk, akkor nagyon jó vajkrémet készíthetünk úgy is, hogy a habosra kikavart vajba lassanként ugyanolyan súlyú fondánt keverünk bele. Fontos, hogy a fondán meglehetősen puha legyen. A jó keverés itt még fontosabb, mint az alapvajkrémnél, mert csak a jól kikavart krém lesz sima és könnyű. Ajánlatos a keverést tiszta fakanállal kezdeni és habverővel befejezni. A fondános vajkrémből az összes krémek ugyanúgy elkészíthetők, mint az alapvajkrémből.
♥ Csokoládés datolyakrém:
150 g kimagozott datolyát megdarálunk, összekeverjük 100 g puhított csokoládéval és 60 g vajjal. Ez a krém különösen fánkocskák és csókok összeragasztására, illetve töltésére alkalmas.
A tejszínt a cukorral felforralom, a csokit vízgőz felett felolvasztom. A csokihoz hozzákeverem a tejszínt. 1 éjszakára hűtőbe teszem. Másnap először alacsony fokozaton , majd ha v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA diós réteghez a hozzávalókat összekeverjük, majd nedves kézzel, sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Rátesszük a túrós réteget, amihez a hozzávalóka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásfehérjét a cukorral habbár verjük, majd hozzáverjük a tojássárgáját, az olajat, a vizet, majd a lisztet és a kakaóport is. Az elkészült felvert masszát sütőpapí...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy kerek torta formába sütőpapírt teszek.A konzerves barackokat vékonyan felszeletelem. Kívülről haladva befelé rárakom a sütőpapírral kibélelt formába.Félre teszem.Egy tálban a v...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű