menu

Családireceptkönyv.hu

Tortába ♥ Alapvajkrém és változatai


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 kg cukor
2 dl víz
1/2 kg vaj
+ a kiválasztott krémnek megfelelő hozzávaló.

Elkészítés:


Fél kg cukrot 2 dl vízzel főni teszünk, és a habot állandóan leszedve, az edény oldalát több ízben összemosva (lásd: cukorfőzés), lágy fondánsűrűségre (IV. sűrűségi fok) főzzük. Ha a kellő sűrűséget elértük, tehát a belemártott főzőkanál nyeléről levett cukorból nagyon lágy golyót tudunk formálni, azonnal elvesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Most fél kg vajat habüstben habverővel nagyon habosra kikavarunk, és a kihűlt cukrot nagyon vékony sugárban folytonos keverés közben belecsurgatjuk a kikavart vajba. Minél tovább keverjük a habverővel, a krémbe annál több levegőt viszünk bele, tehát annál könnyebb lesz. Ebből az alapkrémből megfelelő ízesítő anyagokkal a krémek egész skáláját készíthetjük el.


♥ KRÉMEK ALAPVAJKRÉMBŐL ♥

♥ Csokoládékrém:
450 g alapvajkrémhez hozzákeverünk 2 evőkanál kakaót és negyed csomag vaníliás cukrot.

♥ Diókrém:
300 g vajkrémhez hozzákeverünk 50 g finomra darált diót és 1 kávéskanálnyi rumot vagy 3 csepp rumesszenciát.

♥ Mokkakrém:
250 g alapvajkrémhez hozzákeverünk törökkávédarálón megdarált, esetleg átszitált feketekávét.

♥ Mogyorókrém:
40 g mogyorót szép világossárgára pirítunk. A héját előbb egy zacskóban, majd rostán ledörzsöljük, azután a mogyorót megdaráljuk. Negyed csomag vaníliás cukorral együtt belekeverjük 350 g alapvajkrémbe.

♥ Narancskrém:
400 g egyszerű vajkrémet elkeverünk 1 narancs és 1 citrom levével. Hozzákeverünk egy kávéskanál narancsszeszt és 25 g megdarált, cukrozott narancshéját.

♥ Eper- vagy málnakrém:
300 g alapvajkrémet elkeverünk 50 g megmosott, szitán áttört eperrel, illetve málnával és 1 kávéskanál citromlével.

♥ Mandulakrém:
300 g vajkrémet elkeverünk 50 g hámozott, darált mandulával, amelyhez 7-8 szem keserű mandulát (szilvamagot) is keverhetünk.

♥ Cseresznyekrém:
300 g alapvajkrémbe belekeverünk 50 g kimagozott, szitán áttört cseresznyét és 1 kávéskanál citromlevet.

♥ Meggykrém:
300 g vajkrémet összekeverünk 50 g kimagozott, szitán áttört friss meggyel. Ez a krém, valamint a többi gyümölcskrém nyers gyümölcs helyett gondosan megtisztított, teljesen szagtalan húsdarálón átdarált dzsemből is készíthető.

♥ Puncskrém:
400 g vajkrémbe belekeverünk 5 csepp rumesszenciát.

♥ Gesztenyekrém:
A vajkrémet és a cukrozott gesztenyepürét egyenlő arányban összekeverjük, és ízlés szerinti rummal (esetleg néhány csepp rumesszenciával) és kevés vaníliás cukorral ízesítjük.

♥ Citromkrém:
400 g alapvajkrémet elkeverünk 1 citrom levével és lereszelt héjával. A reszelt citromhéj helyett belekeverhetünk 1 kávéskanálnyi citromszeszt is. Ezeknél a krémeknél nagyon fontos, hogy a krémet az ízesítőanyagokkal habverő segítségével nagyon jól és nagyon habosra elkeverjük.

♥ Fondanos vajkrém:
Ha van kész fehér fondánunk, akkor nagyon jó vajkrémet készíthetünk úgy is, hogy a habosra kikavart vajba lassanként ugyanolyan súlyú fondánt keverünk bele. Fontos, hogy a fondán meglehetősen puha legyen. A jó keverés itt még fontosabb, mint az alapvajkrémnél, mert csak a jól kikavart krém lesz sima és könnyű. Ajánlatos a keverést tiszta fakanállal kezdeni és habverővel befejezni. A fondános vajkrémből az összes krémek ugyanúgy elkészíthetők, mint az alapvajkrémből.

♥ Csokoládés datolyakrém:
150 g kimagozott datolyát megdarálunk, összekeverjük 100 g puhított csokoládéval és 60 g vajjal. Ez a krém különösen fánkocskák és csókok összeragasztására, illetve töltésére alkalmas.

Tortába ♥ Alapvajkrém és változatai

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hardi
Meggyes tortsa
Meggyes tortsa

Kimérjük egybe a száraz hozzávalókat a tésztához. A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjét habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a sárgáját és a többi hozzávalót. Torta formában alacson...

Elkészítési idő: 1-1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Erdélyi puncstorta
Erdélyi puncstorta

Megsütjük a piskótát, kihűlés után a tetejéről levágunk kb. 1 ujjnyi vastag lapot, a maradék közepét kivájjuk, és egy üreget képezünk. A kiszedett piskótát összemorzsoljuk, és rumm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Narancskrémes marcipános répatorta
Narancskrémes marcipános répatorta

A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fűszerekkel, és reszeljük hozzá a narancshéjat. A barnacukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd keverj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Lúdlábtorta
Lúdlábtorta

1 Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt felforraljuk, majd folyamatos keverés közben, vékony sugárban az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Beletesszük a porcukrot is, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk