40 dkg cukor
25 db bodzavirág
2 db citrom
3 db nagy alma
2 csomag vaníliás cukor
1,5 csomag dzsemfix 3:1
A jól kinyílt virágokat alaposan öblítsd le, a vastagabb szárakat vagdosd le. A citromok héját jól dörzsöld meg, majd karikázd fel. Rétegezd egy lábosba a bodzával együtt, önts rá öt deci vizet, és lefedve tedd egy éjszakára hűtőbe.
Másnap szűrd át gézen vagy kisebb lyukú szűrőn. Az almát mosd meg, pucold meg, reszeld le, és tedd a léhez. A dzsemfixet keverd össze néhány evőkanál cukorral, és azt is öntsd a bodzához.
Forrald össze, majd add hozzá a maradék cukrot és a vaníliát.
Kevergetve főzd még újraforrástól számítva 5 percig.
Az üvegeket sterilizáld, melegítsd fel, és töltsd meg forró lekvárral. Zárd le jól, és állítsd fejre öt percre.
A kimagozott (nálam csak a besztercei jöhet szóba) szilvát turmixszárral nagyjából összevágom úgy, hogy egész szemek is maradjanak benne. Az édes szilvához egy szem cukor sem kell....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kimagozott szilvát összekeverem a cukorral és az ecettel. Magas falú tepsibe teszem és 120-150 fokon addig sütöm, amíg a szilvákat feketének látom és összepöndörödött a héja....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA dinnyét kockára vágjuk, beletesszük egy fazékba és rászórjuk a cukrot és a citromlevet. Egy óra hosszat állani hagyjuk, de közben megkeverjük. Ez után rászórjuk az egy zacskó dz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz