3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 e.k porcukor, 5 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 1 pohárka rum, 50 dkg liszt
3 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 e.k porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojás sárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek
következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajba alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyünk le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
A tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások fehérjét, az olajat és a sütőport amivel szintén tovább verjük, de csak add...
Elkészítési idő: kb.1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet, tojásokat, cukrot és sót elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett vizet és tejet adunk hozzá 2:1 arányban. Ezt addig folytatjuk, míg nem sűrű, de nem is túl híg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk és legalább 1 órán át kelesztjük meleg helyen. Amint kész, egy lisztezett nyújtódeszkán kb. fél centi vékonyra nyújtjuk, lehetőleg t...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA zabpelyhet száraz serpenyőben egy-két perc alatt világosra pirítjuk, vigyázunk, hogy ne égjen meg, majd leöntjük a vízzel. Teszünk hozzá mazsolát és néhány percig főzzük. Hozzáke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű