Barna tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli, 3 ek. kakaópor, 1 egész tojás, ½ - 1 dl tej
Piskóta: 4 tojás, 4 púpos ek. liszt, 4 púpos ek. porcukor, ½ sütőpor
Krém: 6 dl tej, 4 púpos ek. liszt, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen. Ketté osztjuk és sütőpapíron vékonyra kisodorjuk kb. 27x35 cm-re. Tepsi hátán, egyenként 8 perc alatt kisütjük a lapokat.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A maradék cukorral a tojássárgákat jó habosra keverjük. Beleforgatjuk az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, majd a fehérjehabot.
Abban a tepsiben sütjük, amin a barna lapokat sütöttük. A tepsit zsírozzuk, lisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral. Sütési idő kb. 25 perc. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a lisztet és a cukrot a tojással és a tejjel kikeverjük és sűrűre főzzük. A végén hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. Ha langyosra hűlt, az előzőleg kihabosított vajjal simára keverjük.
Összeállítás: Alulra egy barna lap kerül, amit ecset segítségével rummal megkenünk. Erre jön a krém fele, majd a piskóta, amit szintén megkenünk rummal. Rá a krém másik fele és lezárjuk a barna lappal. Tetejét porcukorral megszórjuk, de tehetünk rá csokimázat is.
Azonnal szeletelhető, de jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben.
1 A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt. 2 Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a...
Elkészítési idő: 35' + 1nap Nehézség: KönnyűA lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, vajat és a tojásokat robotgéppel összekeverjük, majd hozzáadjuk a mogyorót és az étcsokit, majd fakanállal elkeverjük.. Sütőpapírral...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: NehézA tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a lekvárt és egy csipetnyi sót, simára kikeverjük, hozzácsepegtetjük az olajat. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és apránként a tojásos masszáho...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1,5 dl tejet megmelegítünk. Belekeverünk 1-1 ek cukrot meg lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen 5 percig állni hagyjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, majd a me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű