A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 3 bögre liszt
– 1 bögre porcukor
– 1 mokkáskanál sütőpor
– 25 dkg puha margarin
– 1 bögre darált dió
– 1 tojás
– kevés tejföl (kb. egy evőkanál)
+ porcukor a hempergetéshez
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2. A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha nagyon száraz, akkor adunk hozzá még egy kis tejfölt, ha nagyon ragacsos, akkor egy pici lisztet. Egyébként a tészta puha lesz, és jól lisztezett felületen fogunk vele dolgozni.
3. A tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, de lehet még vastagabbra. Szerintem minél dundibb, annál finomabb, és annál jobban érződik benne a dió.
4. Derelyemetszővel vagy késsel tetszőleges szélességű és hosszúságú rudakat vágunk belőle.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd kb. húsz perc alatt készre sütjük. Ekkor még puha egy picit, de néhány perc, és eléri a tökéletes állagát.
6. Még forrón porcukorba hempergetjük
Karácsonyi ízeket is lehet belerakni, ...fahéj, narancs héj.
A lisztet, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukort, a citrom reszelt héját és a csipet sót összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül pe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A szezámpelyhet keverd össze a hozzávalókban felsoroltakkal Ha esetleg kicsik a tojások, akkor nyugodtam üss hozzá még egyet, ha pedig nagyok lennének, és folyós a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot alaposan elkeverjük a vanília magokkal, de használhatunk aromát is. A liszt elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem á...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes-20 dkg búzadara, 15 dkg liszt, 0,5 l tej elkeverni -bele 1 citrom reszelt héja, 2 marék mazsola, csipet só, elkeverni, hűtőbe, -később: hozzá 4 tojás sárgája, -4 tojás fehérj...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes