Tészta:
500 grétesliszt
100 mlolaj
kb. 300 mltej
2 ev. kanálkristálycukor
csipet só
20 g élesztő (1/2 kocka)
Krém:
2 l tej
3 csomagvanília ízű pudingpor (3 x 37-40 g)
3 db tojás sárgája
ízlés szerint rum
100 g kristálycukor (cukormennyiség ízlés szerint)
1 csomag vaníliacukor (20 g)
Tészta: én a tésztát kenyérsütőgéppel készítettem. Először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat adtam hozzá. Én a 300 ml tej helyett 150 ml tej és 150 ml víz keverékét használtam, de készítettem már 300 ml növényi eredetű tejből is. Ha valaki a kézi tésztakészítés mellett dönt, akkor először 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 2 evőkanál cukrot. A kovászt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, beleöntjük a folyékony, nedves hozzávalókat, majd nedves, nem tapadós tésztává gyúrjuk. A tésztát kendővel letakarjuk, meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy liszttel beszórt nyújtódeszkára rakjuk.
A tésztát kinyújtjuk (nem kell nagyon vékonyra, kb. 1 cm-es vastagságúra szoktam) és kis pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki a tésztából. A galuskákat szorosan egymás mellé tesszük egy alaposan beolajozott tepsibe, és mielőtt beletesszük őket, a galuskákat is beolajozzuk (minimum olajos kézzel dolgozunk). A galuskákat a tepsiben további 30-40 percig kelesztjük. A maradék tésztából (ami megmaradt a kiszaggatás után) újabb tésztát formázunk, amit kinyújtunk, és újabb aranygaluskákat szaggatunk ki belőle. A tepsit 180 fokos sütőbe tesszük és 25 percig sütjük. A még meleg galuskákat tányérra szedjük és ráöntjük a forró és finom krémet.
Krém: kb. 300 ml hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A tálban, amiben a krémet elkészítjük, a tojások sárgáját a kristálycukorral és vaníliacukorral habosra verjük. Ehhez apránként hozzákeverjük a maradék tejet, felforraljuk, végül beleöntjük a pudingporos hideg tejet és sűrű pudingot főzünk. A forró pudingba ízlés szerint adhatunk rumot vagy rumaromát, de ez a lépés elhagyható.
Megjegyzés: Ha valamiért a tejet ki kell hagyni a receptből, akkor az helyettesíthető növényi eredetű tejjel. A képen látható aranygaluska vaníliakrémmel laktózmentes tejből készült. A maradék, szósz nélküli aranygaluskát a tepsiből kivesszük és le is fagyaszthatjuk. Ha éppen nincs kéznél semmilyen étel, akkor csak kiolvasztjuk, és frissen főtt pudinggal tálaljuk.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval. Kettőbe vesszük és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Almát lereszeljük, kinyomkodjuk. Tepsit kivajazzuk és morzsázzuk. Tészta...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a lisztet és a sütőport átszitáljuk. 2. A vajat kézi mixerrel pár perc alatt habosra keverjük, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet apróra tördeljük, a kókusszal és a dióval összekavarjuk. A vajat, a tejet, a kakaót, a cukrot és a kávéport egy edénybe tesszük és lassú tűzön felfőzzük. Amikor minden al...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA gombóchoz A túrót, tejfölt, tojást, apró szemű zabpelyhet, vanília aromát és fahéjat alaposan összekeverjük. Hagyjuk egy picit állni, hogy megszívja magát nedvességgel a zab (h...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű