menu

Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska vaníliakrémmel


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Tészta:
500 grétesliszt
100 mlolaj
kb. 300 mltej
2 ev. kanálkristálycukor
csipet só
20 g élesztő (1/2 kocka)
Krém:
2 l tej
3 csomagvanília ízű pudingpor (3 x 37-40 g)
3 db tojás sárgája
ízlés szerint rum
100 g kristálycukor (cukormennyiség ízlés szerint)
1 csomag vaníliacukor (20 g)

Elkészítés:


Tészta: én a tésztát kenyérsütőgéppel készítettem. Először a folyékony, majd a száraz hozzávalókat adtam hozzá. Én a 300 ml tej helyett 150 ml tej és 150 ml víz keverékét használtam, de készítettem már 300 ml növényi eredetű tejből is. Ha valaki a kézi tésztakészítés mellett dönt, akkor először 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk 2 evőkanál cukrot. A kovászt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, beleöntjük a folyékony, nedves hozzávalókat, majd nedves, nem tapadós tésztává gyúrjuk. A tésztát kendővel letakarjuk, meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy liszttel beszórt nyújtódeszkára rakjuk.
A tésztát kinyújtjuk (nem kell nagyon vékonyra, kb. 1 cm-es vastagságúra szoktam) és kis pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki a tésztából. A galuskákat szorosan egymás mellé tesszük egy alaposan beolajozott tepsibe, és mielőtt beletesszük őket, a galuskákat is beolajozzuk (minimum olajos kézzel dolgozunk). A galuskákat a tepsiben további 30-40 percig kelesztjük. A maradék tésztából (ami megmaradt a kiszaggatás után) újabb tésztát formázunk, amit kinyújtunk, és újabb aranygaluskákat szaggatunk ki belőle. A tepsit 180 fokos sütőbe tesszük és 25 percig sütjük. A még meleg galuskákat tányérra szedjük és ráöntjük a forró és finom krémet.
Krém: kb. 300 ml hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A tálban, amiben a krémet elkészítjük, a tojások sárgáját a kristálycukorral és vaníliacukorral habosra verjük. Ehhez apránként hozzákeverjük a maradék tejet, felforraljuk, végül beleöntjük a pudingporos hideg tejet és sűrű pudingot főzünk. A forró pudingba ízlés szerint adhatunk rumot vagy rumaromát, de ez a lépés elhagyható.
Megjegyzés: Ha valamiért a tejet ki kell hagyni a receptből, akkor az helyettesíthető növényi eredetű tejjel. A képen látható aranygaluska vaníliakrémmel laktózmentes tejből készült. A maradék, szósz nélküli aranygaluskát a tepsiből kivesszük és le is fagyaszthatjuk. Ha éppen nincs kéznél semmilyen étel, akkor csak kiolvasztjuk, és frissen főtt pudinggal tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dini
Joghurtos-túrós rétes
Joghurtos-túrós rétes

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót és a joghurtot is és újra összekeverjük. Mikor krémessé vált hozzáadjuk a mazsolát és a vaníliás cukrot is. A rétes...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés minipalacsinták
Bögrés minipalacsinták

A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat a cukrokkal és a sóval fehéredésig keverjük. A tejet és a lisztet fokozatosan hozzáadva, csomómentes masszát készítünk. A fehérjéket kem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Almás-fahéjas muffin
Almás-fahéjas muffin

A sütőt 180c, légkeverésesnél 160c melegítjük. Töltelékhez: 1 almát durvára reszelünk, elkeverjük 1 evőkanál cukorral és a 0,5 teáskanál fahéjjal. Száraz összetevők: A lisz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Kókuszos - Kókuszkocka
Kókuszos - Kókuszkocka

1. A cukrot a margarinnal, a tojással és a mézzel kikeverjük. 2. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a tejet. 3. Kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, lassú tűzön sütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk