Tésztához:
50 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
3 dl tej
2 kávéskanál só
5 dkg margarin
Töltelékhez:
1 db zöldfűszeres tömlős sajt
1 nagy csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg zöldborsó
1 db nagy fej lilahagyma
15 dkg kukorica
1 db nagyobb méretű piros kaliforniai paprika fele
1 kis csokor metélőhagyma
10 dkg trappista sajt
Kenéshez:
1 db tojássárgája
Szóráshoz:
1 teáskanál szezámmag
Átgőzöléshez:
2 evőkanál tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha konzervet használunk, azt csak öblítsük át. A lilahagymát és a paprikát kockázzuk fel. A metélőhagymát vágjuk apróra. A kukoricát mossuk át és hagyjuk lecsepegni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a tömlős sajttal. Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval. Egyenletesen rászórjuk a lilahagymát, a paprikát, a borsót, a kukoricát, végül pedig a metélőhagymát. Ráreszeljük a trappista sajtot.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Szélesebb trapézokat vágunk a rúdból. Egy lisztbe mártott fakanál nyelével középen jól lenyomjuk a tészták közepét, hogy a két oldala kicsit felfelé forduljon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Előmelegítjük a sütőt. A tészták tetejét megkenjük tojásságával és szórunk rá kevéske szezámmagot. Meleg helyen még további 30 percet kelesztjük.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
10 nagyobb méretű pillangó lett ebből az adagból.
Egy tálba kimérjük a lisztet, beletesszük a búzadarát, sót, cukrot és a sütőport. Mehet rá az olaj és joghurt. Most jön egy gyúrás, vagy inkább itt még csak keverés, mert ez még sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból rugalmas, de jól nyújtható tésztát gyúrok, majd 4 egyforma darabba vágom. Mindet kinyújtom téglalap formára, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelék hozzávalóit összekeverjük, hűtőben pihentetjük. (lehet több tészta kell ehhez az adag töltelékhez) A lisztet szobahőmérsékletű vajjal és a többi hozzávalóval összekever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk pogácsatészta állagúvá, a fokhagymát összezúzzuk. Ízlés szerint mehetnek bele a különböző fűszerek, tapasztalatom szerint elveszik a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű