menu

Családireceptkönyv.hu

Diós-citromos kalács


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 10
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 50 dkg átszitált finomliszt,
- 2 csapott ek kristálycukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin),
- 1 tojás,
- fél citrom leve,
A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola,
- 0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma,
- 1 dl tej,
- 8 dkg kristálycukor,
- 3 dkg vaj,
- 20 dkg darált dió,
- 2 ek zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz,
- fél kk őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja,
A mázhoz:
- 2 evőkanál citromlé,
- 4 evőkanál porcukor,

Elkészítés:


A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

Diós-citromos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Golyók bounty 2
Golyók bounty 2

A tészta száraz hozzávalóit szitáljuk egy tálba. Reszeljük hozzá a citomhéjat. Morzsoljuk el a puha (de nem olvasztott!) vajjal vagy margarinnal. Üssük hozzá a tojás sárgáját és ad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Madeleine keksz
Madeleine keksz

Készítsük elő a hozzávalókat, keverjük össze robotgéppel az olvasztott, kihűtött vajat, a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a lisztet és az 1 kanál citromlevet és kavarjuk össze. A M...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: HAMi
Kókuszgolyó
Kókuszgolyó

A hozzávalókat alaposan összedolgozom. Szükség szerint kanalanként annyi tejet adok hozzá, hogy szépen formázható legyen. A közepébe mazsolát vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt nyom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Mákos-csokis-ribizlis kocka
Mákos-csokis-ribizlis kocka

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 20x 0 cm-es tepsit alaposan kivajazunk, és behintünk liszttel. A tojást a cukorral és a vajjal kissé kihabosítjuk, majd simára keverjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk