menu

Családireceptkönyv.hu

Diós-citromos kalács


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 10
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 50 dkg átszitált finomliszt,
- 2 csapott ek kristálycukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin),
- 1 tojás,
- fél citrom leve,
A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola,
- 0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma,
- 1 dl tej,
- 8 dkg kristálycukor,
- 3 dkg vaj,
- 20 dkg darált dió,
- 2 ek zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz,
- fél kk őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja,
A mázhoz:
- 2 evőkanál citromlé,
- 4 evőkanál porcukor,

Elkészítés:


A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

Diós-citromos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
 Mézeskalács recept
Mézeskalács recept

1 A sütőt bekapcsoljuk 180 C fokra, két sütőlemezt papírral bélelünk. Ezeken felváltva süthetjük majd a figuráinkat. 2 Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a s...

Elkészítési idő: 90 perc gyúrás,
Nehézség: Közepes
share
Avatar Túró fánk
Túró fánk

A túrót áttöröm hozzáadom a lisztet sütőport,két fajta cukrot és a többi hozzávalókat.Jól összekeverem,majd diónyi gombócokat formázunk lisztezett kézzel.Közepesen bő forró olajban...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Ellenállhatatlan tejfölös-pudingos sütemény
Ellenállhatatlan tejfölös-pudingos sütemény

A búza finomlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott puha, szobahős vajat vagy margarint, hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót, tojást, majd sima állagú tésztát gyúru...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zserbó Eta módra
Zserbó Eta módra

A tésztához felfuttatjuk az élesztőt cukros vízben vagy tejben( 1/2 dl). Mindent egy tálba teszünk és könnyen nyújtható tésztát készítünk.A diót,cukrot és a reszelt citromhéját ös...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk