menu

Családireceptkönyv.hu

Juhtúrós sztrapacska


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A galuskához:
- 500 g burgonya,
- 250 g búzaliszt,
- 1 db tojás,
- 1 nagy csipet só,
- víz,
A juhtúrós részhez:
- 1 ek. sertészsír,
- 200 g kolozsvári szalonna,
- 200 g juhtúró,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 4 nagy teáskanál tejföl,

Elkészítés:


Én a sztrapacskát nokedliből készítem, de burgonyából készül az eredeti.
Felcsíkozzuk a szalonnát.
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nálunk jobban szeretik ha a sztrapacska nokedlivel készül. Ezért én így készítem.

Juhtúrós sztrapacska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Brigitta
Virslipörkölt zöldborsóval
Virslipörkölt zöldborsóval

A hagymákat apróra vágjuk, a virslit felkarikázzuk. A hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük kevés hideg vízzel. Hozzáadjuk a sűrített paradics...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC
PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC

Alaposan összedolgozzuk a gombóchoz valókat.Gombócokat formálunk,lábosba sorakoztatjuk őket,felöntjük vízzel,paradicsomlével.Én most lecsót és házi paradicsom levet tettem bele veg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Sajtos fokhagymás rakott karfiol
Sajtos fokhagymás rakott karfiol

A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk,répát nagyobb hasábokra vágjuk. Feltesszük főni vegetás vízben és hagyjuk kicsit megpuhulni (ne főzzük sokáig). Eközben a zacskós rizs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Vivien
Sütőtökös rizottó nagyon krémesen
Sütőtökös rizottó nagyon krémesen

A sütőtököt megtisztítjuk, 1 centis kockákra vágjuk, tepsire tesszük, sózzuk, kis olívaolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk