A galuskához:
- 500 g burgonya,
- 250 g búzaliszt,
- 1 db tojás,
- 1 nagy csipet só,
- víz,
A juhtúrós részhez:
- 1 ek. sertészsír,
- 200 g kolozsvári szalonna,
- 200 g juhtúró,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 4 nagy teáskanál tejföl,
Én a sztrapacskát nokedliből készítem, de burgonyából készül az eredeti.
Felcsíkozzuk a szalonnát.
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.
Nálunk jobban szeretik ha a sztrapacska nokedlivel készül. Ezért én így készítem.
Palacsinta: habverővel simára keverjük a tojást a hideg tejjel, majd további folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk az átszitált lisztet. Ha már teljesen sima, hozzákeverjük a s...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűEgy kis lábosban langyosítsuk meg a tejet. Keverjük össze a lisztet, a vizet, a vajat, a mézet, az élesztőt, a sütőport és a sót a konyhai robotgép táljában. A dagasztókarral magas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy kis cukorral és két evőkanál liszttel. A lisztet eldolgozzuk a puha zsiradékkal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a két...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát és a paprikát kockára vágjuk, a bacont csíkokra, az újhagymát karikára. Pirítjuk az olaj felén a bacont, majd a hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, a paprikát, pirítjuk....
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: Könnyű