menu

Családireceptkönyv.hu

Juhtúrós sztrapacska


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A galuskához:
- 500 g burgonya
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 1 nagy csipet só
- víz
A juhtúrós részhez:
- 1 ek. sertészsír
- 200 g kolozsvári szalonna
- 200 g juhtúró
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 nagy teáskanál tejföl

Elkészítés:


Felcsíkozzuk a szalonnát.
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Juhtúrós sztrapacska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Székelykáposzta
Székelykáposzta

(A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem.) De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt. Az eredeti recept sertéscombo...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Káposztás bab
Káposztás bab

A babot előző nap beáztatjuk. A babot, a vöröhagymát feltesszük főni, ételízesítőt szórunk bele. Amikor a bab félig megfőtt, beletesszük a szeletelt káposztát és 2,5 evőkanál kri...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mackó (tócsni, lapcsánka... )
Mackó (tócsni, lapcsánka... )

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd a reszelő kisebbik lukú felén lereszeljük. (egyébként lehet a nagyobbikon is reszelni, mi jobban szeretjük, ha a kicsin reszeljük le.) H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Baconbe tekert töltött krumpli
Baconbe tekert töltött krumpli

A krumplit héjában félig megfőzöm, majd megpucolom, hosszában kettévágom, a belsejét kikaparom. A sajt felét kis kockára vágom, a többit lereszelem. A hagymákat aprítom, olaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk