- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg),
- 4 evőkanál burgonyapehely,
- 1 teáskanál kristálycukor,
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg),
- fél bögre langyos tej (1,25 dl),
- fél-háromnegyed bögre langyos víz (szűk 2 dl),
- 2-3 teáskanál só,
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír,
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztó tálba.
Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
A tésztát vágjuk 9-12 részre attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb zsemléket szeretnénk-e.
Gömbölygessük zsemlékké őket.
Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre, vágjuk be srégen, két-három helyen a tetejüket, majd hagyjuk őket letakarva kelni nagyjából húsz percig.
Spricceljük vagy kenjük le őket alaposan vízzel, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük őket szép aranyszínűre, nagyjából 20 perc alatt.
A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Ezt a többi hozzávalóval együtt, csomómentesre kavarjuk, az olajat már csak a vége fele adjuk hozzá. Sütőpapírral kibéleljük a süt...
Elkészítési idő: 1 óraA kovász hozzávalóit egy tálba mérem. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit. Megragadták. Letakarom és me...
Elkészítési idő: 4 óraKimérjük a hozzávalókat. 2. Az összes hozzávalót összeöntjük. 3. Habverővel felverjük. 4. Kivajazott tepsiben 180 fokon fél óráig sütjük.
Elkészítési idő: