Családireceptkönyv.hu

Krumplipelyhes zsemle/Rupáner


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 10
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg),
- 4 evőkanál burgonyapehely,
- 1 teáskanál kristálycukor,
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg),
- fél bögre langyos tej (1,25 dl),
- fél-háromnegyed bögre langyos víz (szűk 2 dl),
- 2-3 teáskanál só,
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír,

Elkészítés:


Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztó tálba.
Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
A tésztát vágjuk 9-12 részre attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb zsemléket szeretnénk-e.
Gömbölygessük zsemlékké őket.
Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre, vágjuk be srégen, két-három helyen a tetejüket, majd hagyjuk őket letakarva kelni nagyjából húsz percig.
Spricceljük vagy kenjük le őket alaposan vízzel, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük őket szép aranyszínűre, nagyjából 20 perc alatt.

Krumplipelyhes zsemle/Rupáner

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi kifli
Házi kifli

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc a...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
Békebeli ropogós kifli
Békebeli ropogós kifli

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mély...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Tünde
Mindenmentes kenyér
Mindenmentes kenyér

A vizet egy mérőpohárban vagy egy literes edényben melegítsük meg (mikróban) a méz felével, majd futtassuk fel benne az élesztőt. Eközben daráljuk meg előbb a kölest, majd a hajdi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Csokis gyümölcskenyér
Csokis gyümölcskenyér

A diót, gyümölcsöt és csokit keverjük össze a rummal, majd megszórjuk két evőkanál liszttel (ez a liszt itt a 17 dkg-on felüli tétel) majd keverjük el jól. A vajat picit olvaszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk