- 10 db szikkadt zsömle, felkockázva
- 1 l tej
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 5-6 db alma, szeletelve
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg darált mák, porcukorral keverve
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt fahéj
- 1 maréknyi mazsola
- sárgabaracklekvár
Felmelegítjük a tejet, habverővel alaposan elkeverjük benne a kétféle cukrot, a vajat és a tojások sárgáját (a szokásos csipet só most nem kell bele). Jó édesnek kell lennie, és csak annyira melegnek, hogy a vaj elolvadjon, nem szabad felforralni. A zsömleszeleteket megmártjuk benne (ne áztassuk, nem kell tocsogósnak lennie), majd egy vastagon kikent tepsi aljára egy sorban lerakjuk. Rátesszük a mm vékonyságúra szeletelt alma felét egy rétegben, fátyolszerűen meghintjük egy kis lyukú szűrő segítségével cukrozatlan őrölt fahéjjal. Rászórjuk az összes cukrozatlan darált diót, a lekvárral megcsepegtetjük. Ismét zsömlesor következik, alma, fahéj hintés finoman, majd az enyhén cukrozott, citromhéjjal elkevert darált mákot szórjuk rá, legtetejére a mazsola kerül. Ismét egy kis lekvárt csorgatunk rá hézagosan, majd lefedjük (ha nincs teteje a tepsinek, alufóliát használjunk). 180 fokos sütőben kb. 30 percig, sütjük.
Ez alatt a 4 tojás fehérjéből habot verünk. Amikor már keményedik, hozzáadunk 2 evőkanál lekvárt, így verjük készre. A 30 perc elteltével kivesszük a máglyarakást a sütőből, a habot a tetejére simítjuk, és most már alufólia nélkül sütjük enyhe pirulásig.
A túrót és tejfölt vedd ki a hűtőből 1 órával az elkészítés előtt. Keverd össze a lisztet keményítővel és sóval. Ha nem elég apró a túró, préseld át szűrőn. A túrót, tejfölt és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kakaós lapokhoz a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27x34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Sütőpapíros t...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA disznó zsírt,olajat,ectet,sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáajuk a lisztet ,tojást és jól kidolgozzuk a tésztát , letakarva 1 órát pihentetjük.Pihentetés után 3-4 részre o...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. lépés Egy lábasban forrald össze a hozzávalókat a zselatin kivételével. 2. lépés Hűtsd le a keveréket, és amikor langyos, keverd benne csomómentesre a zselatinport is. 3...
Elkészítési idő: 45 per Nehézség: Könnyű