- 600 g finomliszt,
- 30 g friss élesztő,
- 10 g só,
- 10 g cukor,
- 230 g margarin vagy vaj,
- 2 db tojás (1 db a kenéshez),
- 1 db tojássárgája,
- 230 ml tejföl,
- 250 g sajt (120 g a tésztába, 130 g a díszítéshez),
Az alapanyagok kimérése után a lisztet és a margarint vagy a vajat addig morzsoljuk össze, míg a zsiradék teljesen körülveszi a lisztszemcséket. Ezután hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan összedagasztjuk. Arra figyeljünk, hogy a dagasztásnál a tojásból 1 db-ot és még egynek a sárgáját kell csak felhasználni, illetve a sajtból 120 g-ot, valamint arra is ügyelni kell, hogy az élesztőt ne érintkezzen a sóval, amikor beleöntjük az összetevőket a tálba.
A bedagasztott tésztát pihentetjük 30 percig.
A tésztaérés után a tésztát nyújtófa segítségével tetszőleges vastagságúra nyújtjuk (én 3-4 cm vastagságúra nyújtottam), a tetejét késsel nem túl mélyen megcsíkozzuk, majd egy pohár segítségével kiszaggatjuk, és papírozott sütőlemezre helyezzük kellő távolságra egymástól. A maradék tésztát mindig újragyúrjuk, és az előzőek szerint eljárunk mindaddig, amíg a tészta el nem fogy.
Elrakás után a tetejüket 1 db felvert tojással átkenjük.
Kelesztjük 35-50 percig a helység hőmérsékletétől függően, optimálisan langyos helyen.
Közvetlen a sütés előtt még egyszer átkenjük a tetejét a felvert tojással, és sajttal díszítjük.
Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe berakjuk, a hőmérsékletet egyből visszaállítani 210C°-ra, és így sütjük tovább a pogácsák méretétől függően 13-20 percig (a képen látható pogácsák 17 percig sültek).
1. Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt pici cukorral 2. Szitáljuk át a lisztet és keverjük bele a sót 3. Keverőtálba rakva a sós lisztet, lassanként adagolva adjuk hozzá a f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet a margarinnal összegyúrjuk. 2. Belemorzsoljuk az élesztőt a tál egyik oldalára, hozzátesszük a tojást a másik oldalra, a sót, a cukrot, a tejfölt és a sajtot. 3....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, az egyik felét nagyon vékonyan, alaposan kenj...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA lisztet tálba szitálom. Közepébe mélyedést alakítok ki, beleöntöm a meglangyosított tejet, majd a tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és kevés lisztet. Langyos he...
Elkészítési idő: 45perc Nehézség: Könnyű