- 1 csomag leveles tészta,
- 1 tojás,
- étolaj (a rolóformák lekenéséhez),
Sajtkrém:
- 30 dkg reszelt sajt (füstölt és sima),
- 3 tojássárgája,
- 3 dl tejszín,
- 10 dkg vaj,
- 3/4 teáskanál só,
A leveles tésztát kitekerem, lisztezem, kicsit nyújtok rajta és kb 2-2,5 cm széles csíkokat vágok belőle. Rátekerem a beolajozott formákra, kicsit fedjék egymást.
Megkenem a felvert tojással és 200°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt szép barnára sütöm. Várok pár percet, hogy hűljön és meg tudjam fogni a formát, utána finom de határozott csavarással óvatosan lehúzom a formákról.
Összemelegítem a tejszínt 20 dkg sajttal, a sóval és a tojássárgájával. Takarék lángon egyfolytában kevergetem. Ha már jó sűrű és krémes, akkor leveszem a gázról és egy tálba öntöm, folpackkal lefedem. Szobahőmérsékleten teljesen kihűtöm.
Hozzáadom a vajat és mixerrel simára keverem. Beteszem a hűtőbe, hogy a vaj összefogja minimum 2 órára de legjobb egész éjszakára.
Felhasználás előtt a krémet átkeverem, habzsákba töltöm és betöltöm a rolókat. Végeit a maradék reszelt sajtba mártom. Tálalásig hűtőbe teszem.
Tippek
Nem szabad sokáig főzni a sajtkrémet, csak amíg éppen jól besűrűsödik, különben kicsapódhat a tojás! Ha már elég sűrűnek érezzük, vegyük le a tűzről és hűtsük ki.
Érdemes rögtön dupla adagnyi tésztát és krémet készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy. A képeken dupla adagnyi rolók szerepelnek!
A tészta hozzávalóit egy tálba mérem,jól összegyúrom. 2 mm vastagságúra kinyújtom a tésztát. Körbevágom a tészta széleit, hogy szép formás rudakat kapjak. Derelyevágóval feldara...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük a sót, a tojás sárgáját s a tejfellel jól összegyúrjuk. Azután ujjnyi vastagra elnyújtjuk és mint a pogácsát, késsel bevagdoss...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárju...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt. Hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű