A nudlihoz:
- 30 dkg burgonya,
- 1 db tojás,
- 20 dkg finomliszt (szükség szerint),
- 10 dkg spenót,
- 2 ek olívaolaj,
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerint,
A mártáshoz:
- 1 csapott ek finomliszt,
- 1 ek napraforgó olaj (vagy olívaolaj),
- só ízlés szerint,
- cayenne bors ízlés szerint,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3 dl tej,
- 10 dkg trappista sajt,
Elkészítés:
A nudlihoz:
Nudli: A spenótot forró vízbe dobjuk, és 20 másodperc után kivesszük. Lecsöpögtetjük, a vizet kinyomjuk belőle és apróra vágjuk. Tökéletes lesz akkor is (sőt, szerintem jobb...), ha nem forrázzuk le, hanem felvágjuk, és nyersen gyúrjuk bele a tésztába.
A főtt krumplit összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A teljesen hideg a krumpliba beleütjük a tojást, sózzuk és borsozzuk.
Hozzákeverünk 2 ek lisztet és az olajat, utána pedig a spenótot, majd kiborítjuk a nyújtódeszkára. Gyúrjuk, és folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
Ezt addig folytatjuk, ameddig egy jól formálható, könnyű tésztát nem kapunk. Ez általában akkor következik be, ha már nem nagyon ragad a kezünkhöz az anyag. Ha úgy érezzük, hogy jó, egy nudlit lecsippentünk belőle és kifőzzük próbaképpen.
Cipót formálunk belőle, 10 percig pihentetjük, majd szeleteket vágunk, és azokat kisujjnyi vastagságúra megsodorjuk. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket egy vágódeszkán gyűjtjük össze, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjanak össze, a végén pedig sós vízben kifőzzük (ha feljön a víz színére - nagyjából 1 perc - ki lehet venni).
Leszűrjük, és olívaolajjal meglocsoljuk.
Mártás: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, amihez hozzáreszeljük a fokhagymát.
Forró tejjel - habverővel keverve - felengedjük, sóval és az őrölt csilivel ízesítjük.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ízlés szerinti sűrűségűre forraljuk. Ez azt jelenti, hogy ha sűrű, öntünk hozzá még tejet, ha pedig híg, akkor sajtot teszünk hozzá.
Úgy tálaljuk, ahogy a képen látszik.
A tejet, a tojást és a sót összeturmixoljuk. A 25 g útifűmaghéjra ráöntjük a tojásos tejet, majd nagyon gyors 5 másodperces mozdulattal összekeverjük villával és azonnal kiöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűszóval mindenből egy kicsi...gomba...kockára vágott parizer vagy gépsonka..felszeletelt vöröshagyma ...tejföl elkeverve tojással..kifőzött tészta.....az egész megsózva az egészet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát bő, sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük, a főzővízből félreteszünk egy fél csészényit. Az összes többi hozzávalót turmixgépbe vagy késés aprítóba tesszük, és...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűMindent meghámoztam, összedaraboltam és feltettem főni annyi vízben ami éppen ellepi, puhára főztem. A főtt zöldségeket az aprítóba (turmixba) kanalaztam, hozzáadtam a so...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű