Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 2-3 dl tej (liszttől függ),
- 1 ek. cukor,
- 2 tk. só a tésztába,
- 2 kanál tejföl,
- 1 tk. só,
- 2 db tojássárgája,
Töltelék:
- szalonna,
- hagyma,
- tejföl,
- sajt,
Kenéshez:
- tojás,
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, tejfölt és a sót.
A cukrozott meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt a liszhez adjuk és bedagasztjuk.
1 órát kelesztjük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd megszórjuk sóval, rákenjük a tölteléket, amit megdinszteltem. Kisodrom a tésztát megkenem tejföllel, majd mehet a szalonnás hagyma+ sajt, hajtogatom mint a pogácsát.
A tészta felső részét középre hajtjuk, az alsó részét ráhajtjuk.
Az így kapott tészta mindkét végét középre hajtjuk.
Letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
Ismét kinyújtjuk, és hajtogatunk. Ezt ismételjük meg még 1-szer.
Ha ezt megcsináltuk kinyújtjuk, berácsozzuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beletesszük a pogácsákat, és megkenjük felvert tojással.
Még 20 percet pihentetjük.
Előmelegített sütöben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Mikor elkészült azonnal lekenjük tejjel, letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztok majd kelesztőtálban duplájára kelesztem.Jól formázható rugalmas kicsit lágyabb tészta legyen.Ha a tej nem elég akkor kicsivel pótolni...
Elkészítési idő: 2,5 óraA burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Elmorzsoljuk a hideg zsírt és vajat a liszttel, az élesztőt kis cukros tejjel felfuttatjuk. E...
Elkészítési idő:A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet és a fűszereket, majd a tojásokat és a kefirt. Az egészet jól összedol...
Elkészítési idő:1. A tésztának valókat összegyúrjuk. Nagyon vékonyra (2 mm) kinyújtjuk. (Én két részletben szoktam kinyújtani, mert úgy kényelmesen elfér a nyújtódeszkán.) 2. A tésztát megkenjük...
Elkészítési idő: