Hozzávalók (egy főre):
- 125 ml tej,
- 60g liszt,
- 40 g tojássárga,
- 60 g tojásfehérje [ez kb. 2 közepes tojás],
- 10 g kristálycukor,
- 20 g mazsola,
- rum (ízlés szerint),
- 5 g vaníliás cukor (vagy vanília),
- mazsola,
- cukor a karamellizáláshoz,
- porcukor tálaláshoz,
- lekvár (szilva, sárgabarack),
Egyenletes tésztává összedolgozom a lisztet, tojássárgáját, tejet és vaníliás cukrot (ebbe a részbe adagolható 1-3 evőkanál rum is). A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verek, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, összekeverem a tésztával.
Egy teflonserpenyőben hevítek némi zsiradékot, 2 cm vastagon beleöntöm a tésztát, a tetejét megszórom mazsolával (a rum itt is használható: ebbe áztatom a mazsolákat előtte). Közepes lángon sütöm, amikor megszilárdul, megfordítom. (fedőt is lehet használni) A megfordítás után 170 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt készre sütöm, majd egy tányérra teszem a tésztát.
A még forró serpenyőben kb 2 ek. cukrot röviden karamellizálok, majd ebbe visszateszem a császármorzsát és mindkét oldalát karamellizálom.
Kanállal nagyobb falatanyi méretűre darabolom a tésztát, ízlésesen tálalom, majd meghintem porcukorral.
Mellé kínálhatok: áfonyát, almapürét, szilva- vagy sárgabaracklekvárt, vaníliafagyit.
A pörkölthúst ledaráljuk, és megtöltjük vele a pala¬csintákat. Tűzálló tálba rakjuk, szorosan egymás mellé. A pörkölt szaftjából a tejföllel mártást készítünk. Meg¬fűszerezzük, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a sót, majd a többi anyaggal összeállítjuk a tésztát.Viszonylag puhább tésztánk lesz, de ettől lesz igazi “békebeli” lángosun...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 dl tejet 1 kanál kristálycukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a 60 dkg lisztet, hozzáöntünk fél dl étolajat és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű